Carnea de porc devine un lux pentru români de Sărbători. Cu cât se apropie Crăciunul, cu atât cresc și prețurile la produsele tradiționale, în special la carnea de porc. Astfel că, de Crăciun, mulți români vor avea pe masă porc de import, deoarece costă mai puțin decât cel românesc.
Carnea de porc, un lux pentru români de Sărbători!
A mai rămas doar o lună până la Crăciun, iar românii încep să se pregătească deja pentru masa de sărbătoare. Din cauza inflației, fermierii și comercianții avertivează că prețurile la produsele tradiționale vor atinge niveluri record în următoarea perioadă.
Fermierii avertizează că din cauza costurilor mari pentru hrana și îngrijirea porcilor vor fi nevoiți să mărească prețurile la carnea pe care o vor vinde de sărbători. Astfel că, cel mai probabil, anul acesta românii vor prefera carnea de porc din import în locul celei românești.
Ceafa de porc din Spania costă în supermarketuri 30 de lei kilogramul, în timp ce ceafa românească se vinde în piețe mai scump, adică 40 de lei kilogramul. Mai aproape de sărbători este așteptat un nou val de scumpiri. De exemplu, mușchiul de porc, care acum costă 40 de lei kilogramul, va ajunge să coste 46 de lei.
În primele șase luni ale anului, România a importat 145.000 de tone de carne de porc, în valoare de jumătate de miliard de euro.
Majorarea prețurilor la carnea de porc vine într-un moment în care inflația din România este una dintre cele mai ridicate din Europa. Din păcate, nu doar carnea de porc s-a scumpit enorm, ci și alte alimente pe care românii obișnuiesc să le consume. În luna septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%. Și cerealele s-au scumpit luna trecută cu 0,8%. De asemenea, prețurile la produsele lactate au crescut cu aproape 2%.
La produsele lactate s-a înregistrat o creştere a preţurilor de aproape 2%, iar la carne s-a înregistrat un declin de 0,3%.
Veste proastă dată de experți
Experții din industrie vorbesc despre prețurile cărnii de porc, raportându-se în primul rând la furaje, care și ele au înregistrat majorări. Așadar, predicțiile lor sunt că, până de Sărbători, românii vor trebui să cheltuiască mai mult, dacă își doresc carne proaspătă pe masă.
„Anul acesta va fi cel mai costisitor de până acum, deoarece prețul cerealelor este dictat în Uniunea Europeană, nu în România. Prețul cărnii crește datorită prețului furajelor. Deja grâul a crescut la 1,5 kilogramul, porumbul a ajuns la 1 leu și va crește peste 1 leu, iar în condițiile acestea sigur nu are cum să rămână prețul care este, pentru că nu o să reziste economic. Dacă nu crește prețul înseamnă că societățile cu carnea de porc intră în faliment.
Dacă statul nu intervine, noi nu suntem vinovați. Politica în agricultură a fost neglijată, iar asta a dus la acest rezultat. Cheltuielile per animal toate acestea cresc prețul de cost și ori mărim prețul cărnii, ori va crește și produsul, ori falimentăm și închidem”, a declarat Dimitrie Muscă, Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici.