Multă lume se întreabă cât colesterol conțin ouăle și tocmai din acest motiv uneori evită să consume acest aliment benefic pentru organism. E bine de știut faptul că dacă nu facem abuz de ouă, nu ar trebui să ne temem deloc. Totodată, există anumite opțiuni prin care să nu ne facem griji de conținutul de colesterol din ouă.
Cât colesterol conțin de fapt ouăle
Ouăle sunt un aliment popular şi delicios pe care multe persoane îl includ în dieta lor zilnică. Cu toate acestea, unul dintre motivele pentru care unele persoane evita să mănânce ouă este conţinutul lor de colesterol.
Chiar dacă ouăle conţin colesterol, cercetările arată că dacă le consumăm cu moderație, nu ar trebui să ne facem deloc griji cu privire la nivelul de colesterol din sânge. Și în plus, trebuie să ținem cont și de faptul că ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase şi nutrienţi esenţiali.
Iar dacă eşti preocupat de nivelul tău de colesterol sau dacă doreşti să reduci consumul de colesterol, exista anumite opţiuni pentru a include ouăle în dieta ta fără să consumi mult colesterol. În primul rând, ar trebui să le consumi fierte tari, deoarece acestea conţin mai puţin colesterol decât cele coapte sau prăjite.
În plus, ouăle fierte sunt o opţiune sănătoasă deoarece nu necesită adăugarea de grăsimi sau uleiuri în timpul gătirii. Totodată, mai există recomandarea pentru anumite persoane să consume doar albușurile de ou. Și aceasta deoarece majoritatea colesterolului din ou se găseşte în gălbenuş. În acest fel, se va reduce semnificativ conţinutul de colesterol, iar albuşurile mai sunt și o sursă excelentă de proteine şi conţin puţine calorii.
Combină ouăle cu legume
Cum ouăle sunt un aliment versatil, acestea pot fi folosite în multe feluri de mâncare. Iar pentru a reduce conţinutul de colesterol, încearcă să adaugi ouă la reţete cu mai multe legume. De exemplu, omleta cu spanac, broccoli sau ardei gras reprezintă o opţiune delicioasă şi sănătoasă pentru micul dejun sau cină.
În ceea ce privește ce ouă sunt mai bune pentru consum, e bine de știut că cele de la găini hrănite cu păstură conţin mai multe nutrienţi şi mai puţin colesterol decât ouăle provenite din fermele industriale. De asemenea, găinile hrănite cu păstura au mai multe grăsimi sănătoase decât găinile hrănite cu porumb şi soia.
În concluzie, ouăle pot face parte dintr-o dietă sănătoasă şi echilibrată, chiar şi pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Dacă eşti preocupat de consumul de colesterol, încerca să înlocuieşti unele ouă cu albuşuri sau să le găteşti fierte tari.