marți, 5 decembrie, 2023

Cât costă un an de vechime în muncă. Suma s-a majorat după ce a crescut salariul minim pe economie

Foarte mulți români vor să știe cât costă un an de vechime în muncă, pentru a putea avea stagiul de cotizare în vederea pensionării. Autoritățile au introdus această facilitate pentru cei care nu au reușit să muncească destui ani pentru a putea ieși la pensie. În total, românilor li se permite să cumpere până la 5 ani, pentru a-și completa vechimea în câmpul muncii.

În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Totodată, acum, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni, iar acesta va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. În țara noastră sunt foarte multe persoane care fie nu au măcar stagiul minim de cotizare ori își doresc un număr mai mare de ani vechime în câmpul muncii. În acest sens, se pot cumpăra până la 5 ani vechime, plata făcându-se direct la Casa de Pensii.

Cât costă un an de vechime în muncă

Este bine de știut că românii care vor să cumpere vechime în muncă trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, începând de anul acesta. Și aceasta deoarece contribuția se raportează la salariul minim pe economie, fiind în proporție de 25%. Iar acesta s-a majorat de la 1 ianuarie 2023, ajungând în prezent la 3000 de lei.

Așadar, cei care vor să cumpere, de exemplu, un an de vechime trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 9.000 de lei. Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii.

Trebuie să spunem, totodată, că statul român permite românilor să cumpere până la 5 ani de vechime în muncă și, foarte important, au această facilitate până la 31 august. Cei care vor să-și cumpere vechime în muncă, pentru că nu au cotizat suficient, pot face acest lucru și trebuie să țină cont că plata se poate face doar pentru perioada de timp cuprinsă între împlinirea vârstei de 18 ani și împlinirea vârstei standard pentru ieșirea la pensie.

Cine poate cumpăra vechime în muncă

Așadar, cetăţenii români din ţară sau din străinătate, care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în anumite perioade, vor putea încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului.

De asemenea, aceste persoane trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din ţară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială. Contractul de asigurare socială reprezinta asigurarea în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și se încheie în formă scrisă între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite