Tot mai mulți oameni se întreabă cât de des poate fi folosită apa de gură. Ei bine, pentru a lămuri acest subiect, dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară, a fost invitată în emisiunea BZI LIVE și a pus în discuție problema apei de gură.
Apa de gură este o soluție alcătuită din mai multe substanțe cu rol în distrugerea bacteriilor care se găsesc în cavitatea bucală. Aceasta este disponibilă în comerț în mai multe culori sau arome, concepute special pentru a acoperi gusturile diferitelor categorii de oameni.
Este foarte important ca, atunci când ne hotărâm să cumpărăm o apă de gură, să solicităm sfatul unui medic stomatolog, pentru a vedea care este cea mai bună pentru nevoile pe care le avem. Apa de gură este compusă din mai multe ingrediente, precum: apă, alcool, arome, coloranți, fluor, clorhexidrină, conservanți, dar și diferiți detergenți.
Cât de des poate fi folosită apa de gură? Explicația medicului Andreea Daniela Alexe
Apa de gură trebuie folosită, potrivit medicilor de specialitate, măcar de două ori pe zi, după efectuarea periajului. De precizat este că periajul trebuie realizat după aproximativ 30 de minute după masă, fiindcă, în caz contrar, riscăm să ne sensibilizăm dinții. Ei au fost deja „atacați” prin masticarea alimentelor și au nevoie de o pauză, înainte de a fi supuși unei noi „agresiuni”.
„Măcar de două ori pe zi, după ce facem periajul. E bine să avem grijă, de exemplu după ce mâncăm, nu o să mă duc să perii dinții imediat, stau vreo 30 de minute după masă, pentru că acționează alimentele asupra dinților. Adică deja am expus smalțul la un atac și urmeză un alt atac. După ce mâncăm, nu ne spălăm imediat, mai stăm un 15 – 20 de minute și apoi mergem și ne spălăm pe dinți. Sau la fel, dacă mergem să ne spălăm pe dinți, nu mă duc repede să mănânc sau să iau o gură de cola, pentru că nu e în regulă. Deja ai agresat dinții cumva, ai expus dinții la niște factori și te duci și bei cola, clar. Nu strică cu nimic dacă clătim mai mult decât ne periem dinții, dar nu ajută la fel ca periajul dentar. Periajul dentar ar trebui să fie sfânt, de acolo pornim.”, a declarat medicul Andreea Daniela Alexe, pentru BZI LIVE.
Dr. Andreea Daniela Alexe: „Trebuie să lăsăm apa de gură să acționeze”
Medicul Andreea Daniela Alexe sfătuiește pe toată lumea să nu mai clătească gura cu apă după ce a folosit apă de gură, fiindcă nu mai acționează în niciun fel asupra dinților. Apa de gură trebuie lăsată să acționeze pe dinte, pentru a-l proteja și pentru a-l feri de factorii meniți să-l agreseze.
„Și încă un aspect. După ce am clătit cu apă de gură, nu mai clătim cu apă. Am clătit cu apă de gură și am rămas așa. Multă lume face așa, dar e foarte greșit, pentru că noi trebuie să lăsăm apa de gură să acționeze pe dinte și dacă am clătit cu apă, s-a dus tot efectul.”, a mai spus medicul.
Despre apele de gură pentru copii, medicul precizează că nu sunt eficiente în cazul adulților. Ele sunt concepute pentru menținerea sănătății bucale a celor mici, dar au o concentrație mult prea scăzută pentru dantura adultului.
„Apele de gură pentru copii au concentrație mult mai scăzută și nu ne ajută, nu au niciun efect asupra noastră.”, a adăugat dr. Andreea Daniela Alexe.