Cât de importantă este apa de gură? Iată de ce este bine să o folosești – VIDEO

Publicat:

Nu știi cât de importantă este apa de gură? Află despre beneficiile acesteia, dar și despre dezavantajele ei, de la dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară, invitată în emisiunea BZI LIVE.

Apa de gură este o soluție în compoziția căreia se află numeroase substanțe care au rolul de a distruge bacteriile aflate în cavitatea orală. Aceasta se găsește în mai multe culori sau arome, gândite pentru a se potrivi diferitelor categorii de oameni.

Înainte de a achiziționa o apă de gură, este extrem de important să soliciți sfatul unui medic stomatolog, pentru a o alege pe cea potrivită nevoilor tale. În compoziția apei de gură se găsesc, de regulă, următoarele ingrediente: apă, alcool, arome, coloranți, fluor, clorhexidrină, conservanți, dar și diferiți detergenți.

Cât de importantă este apa de gură? Iată care sunt beneficiile acesteia și la ce să ai grijă

Apa de gură contribuie la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală, prin intermediul clorhexidrinei, un antimicrobian puternic, întâlnit chiar și în pastele de dinți. Beneficiul acestei substanțe este că se absoarbe foarte ușor de smalțul dentar și se eliberează treptat, generând o protecție îndelungată. Cu toate acestea, clorhexidrina devine periculoasă pentru dinți, în cazul în care apa de gură este folosită pe o perioadă mai mare de trei luni.

Prin urmare, atunci când îți cumperi o apă de gură în compoziția căreia se află clorhexidrina, ai grijă să o alternezi cu o altă apă de gură, pentru a nu risca îngălbenirea dinților sau albăstrirea ori înverzirea lor. (în funcție de culoarea pe care o are apa de gură).

„Hai să folosim apa de gură cu alcool când suntem acasă, seara, înainte de culcare, când știm că nu mai ieșim din casă și cea fără alcool în restul zilei. Recomand tot timpul să alternăm apele de gură, pentru că au diferite cantități de clorhexidrină, care pot colora dinții, de exemplu. Am avut pacienți care mi-au spus: „Eu nu mai folosesc apă de gură, pentru că mi-a îngălbenit dinți.” Da, dar cine v-a recomandat-o trebuia să vă explice că nu se folosește mai mult de trei luni de zile, nu vreau să dau nume de mărci acum, dar sunt anumite ape de gură care folosite o lună, două luni, colorează dinții și eu nu mai am cum să intervin pe colorațiile respective, efectiv se impregnează în smalț. Sunt atât de nocive, intră în porozitatea smalțului și nu mai am cum să mai salvez de acolo.”, a declarat medicul Andreea Daniela Alexe, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Dr. Andreea Daniela Alexe: „Dacă ne știm mai sensibili la leziunile astea intraorale, nu folosim apă de gură cu alcool”

Recomandarea medicului Andreea Daniela Alexe este să nu folosim ape de gură care conțin alcool, în cazul în care ne confruntăm cu o sensibilitate sau facem frecvent afte. Putem alege, astfel, de ape care nu conțin alcool, dar care au alte substanțe benefice sănătății orale.

„Recomand să le alternăm, asta în primul rând. Dacă ne știm mai sensibili la leziunile astea intraorale, afte, nu folosim cu alcool și iarăși din considerentul ăsta că ne oprește poliția și ne verifică alcoolemia. Nu am întâlnit cazuri, dar se poate întâmpla, pentru că la nivelul cavității orale, la nivelul gingiilor, avem rețea foarte vascularizată, sublingual. La fel și în cazul nitroglicerinei, care se absoarbe foarte repede în organism, așa se întâmplă și în cazul apei de gură pe care o folosim, ajunge repede în sânge.”, a adăugat dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară.

Pe aceeași temă

Cele mai citite