Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre importanța nodurilor în chirurgie. De câte tipuri sunt și în ce situații sunt utile?
Nodul chirurgical este locul în care se leagă două fire, mai exact punctul de început și de încheiere a oricărei suturi. În chirurgie, un nod realizat corect înseamnă că trebuie să întrunească o serie de principii generale. Astfel, nodul trebuie să fie bine strâns, ferm, rezistent la tracțiune și cât mai mic, pentru a ține la distanță reacțiile adverse din partea țesutului sau unele infecții.
Cât de importante sunt nodurile în chirurgie? Prof. dr. Grigore Tinică: „Este o modalitate de a scurta intervenția chirurgicală”
Potrivit medicului Grigore Tinică, nodurile sunt extrem de importante în chirurgie, la fel și rapiditatea cu care sunt făcute. El este de părere că această capacitate de a face nodurile repede scurtează durata operației.
Esențial de precizat este că nodurile chirurgicale pot fi de mai multe tipuri, și anume: noduri pătrate, noduri „half-hitch”, noduri „pe instrument” și noduri Pouchet. Nodurile pătrate reprezintă noduri de referință în chirurgie și sunt utilizate pentru a lega majoritatea tipurilor de fire chirurgicale. În ceea ce privește nodurile „half-hitch”, acestea sunt utile în chirurgie pentru legăturile în profunzime. Nodurile „pe instrument” sunt și ele foarte des folosite, fiindcă sunt destul de economice din punct de vedere logistic. Nodurile Pouchet nu sunt preferatele chirurgilor, deoarece prezintă un mare dezavantaj: sunt nesigure.
„Mai ales în chirurgia cardiovasculară trebuie să faci foarte multe noduri. În fire de sutură, monofilament, care trebuie înnodat de mai multe ori, altfel la două-trei noduri se desface și trebuie să faci multe noduri. Această capacitate de a face nodurile repede scurtează durata operației și de aceea este o modalitate de a scurta intervenția chirurgicală. Și e simplu. Pur și simplu exersezi și atât.”, a explicat prof. dr. Grigore Tinică, pentru BZI LIVE.
Prof. dr. Grigore Tinică: „Trebuie să muncești foarte mult ca să ajungi să faci aceste intervenții chirurgicale într-o manieră foarte sigură pentru pacient”
În cadrul aceleiași emisiuni, prof. dr. Grigore Tinică a dezvăluit că pentru a ajunge să facă aceste intervenții chirurgicale într-o manieră foarte sigură pentru pacient, este nevoie de foarte multă muncă. „Cine crede că a susținut un examen de rezidențiat, a luat o notă oarecare la acest examen pe țară sau pe regiune și a intrat la rezidențiatul de chirurgie cardiovasculară, a absolvit șase ani și este chirurg cardiovascular, se înșeală”, a subliniat medicul Grigore Tinică, primul chirurg din România care a efectuat o operație pe cord cu ajutorul laserului.
„Trebuie să muncești foarte mult ca să ajungi să faci aceste intervenții chirurgicale într-o manieră foarte sigură pentru pacient. Este multă muncă, nu că suntem noi chirurgi cardiovasculari, dar puține specialități în lumea asta necesită o asemenea dedicație și o asemenea capacitate de muncă. Este extrem de laborios să crești un chirurg cardiovascular. Foarte, foarte scump și foarte greu. Cine crede că a susținut un examen de rezidențiat, a luat o notă oarecare la acest examen pe țară sau pe regiune și a intrat la rezidențiatul de chirurgie cardiovasculară, a absolvit șase ani și este chirurg cardiovascular, se înșeală. Trebuie să muncești mult în această perioadă, acești 5-6 ani sunt extrem de importanți.”, a mai spus medicul Grigore Tinică.