Siguranța în baie este o preocupare majoră pentru familii, cu atât mai mult cu cât trendurile actuale favorizează designul modern, minimalist, și adesea fără uși la cabinele de duș. Baia este, prin definiție, un spațiu cu suprafețe lucioase și umede, deci acești factori au toate șansele să ducă la accidente cauzate de alunecări, căderi etc.
Pentru că modelele walk-in sunt tot mai populare în arhitectura băilor, cea mai bună soluție de a evita împrăștierea apei în întreaga încăpere constă în instalarea unui paravan de duș. Alegerea unui paravan walk-in este, însă, o decizie ce implică și considerente legate de siguranță, nu doar de design.
Atât familiile cu copii mici, cât și vârstnicii sau persoanele care-și doresc un spațiu sigur și ușor de întreținut sunt din ce în ce mai preocupate de riscurile legate de aceste paravane de duș: cât de sigure sunt împotriva accidentelor comune din baie?
Paravanul de duș și protecție împotriva alunecărilor
O problemă frecventă în baie este apa de pe podea, factorul care transformă suprafața într-una alunecoasă și periculoasă. Pentru a preveni această situație paravanele walk-in se dovedesc eficiente, deoarece designul permite o mai bună scurgere a apei.
Pentru a preveni alunecările este recomandat ca podeaua din zona de duș să fie acoperită cu materiale antiderapante sau să fie tratată periodic cu soluții care-i cresc aderența. În plus, plasarea unui covoraș antiderapant poate îmbunătăți semnificativ siguranța, mai ales în cazul familiilor cu copii sau a persoanelor în vârstă care sunt mai expuse riscului de alunecare.
Rezistența sticlei securizate la impact
Un alt aspect important în evaluarea siguranței paravanelor walk-in este rezistența sticlei la impact. În general, cele mai recente paravane duș walk in sunt fabricate din sticlă securizată, un material special tratat termic pentru a fi de până la cinci ori mai rezistent la impact decât sticla obișnuită. Astfel, în cazul unui impact accidental, cum ar fi o cădere în direcția paravanului, șansele ca acesta să se spargă sunt foarte mici.
În cazul rar în care sticla securizată se sparge, aceasta se descompune în bucăți mici, cu muchii rotunjite, reducând riscul de tăieturi grave. Acest tip de sticlă respectă cele mai înalte standarde de siguranță și este utilizată în aproape toate paravanele de duș de calitate superioară. Totuși, pentru cei care caută un plus de siguranță, există și opțiunea de a opta pentru paravane cu sticlă laminată, care oferă o protecție suplimentară datorită stratului de folie dintre foile de sticlă.
Întreținerea paravanelor de duș
Întreținerea paravanelor walk-in este un alt element de siguranță important, deoarece un paravan curat și bine întreținut reduce riscul acumulării de mucegai și bacterii, răspunzătoare pentru suprafețele alunecoase.
Pentru a preveni astfel de riscuri experții în igienă recomandă curățarea săptămânală a paravanelor de duș walk-in cu soluții capabile să elimine eficient urmele de săpun și depozitele de minerale, fără a afecta structura sticlei. Astfel de soluții sunt concepute pentru a proteja sticla și pentru a lăsa o peliculă de protecție ce împiedică formarea ulterioară de pete și depuneri.
Pentru cei care-și doresc o întreținere mai simplă există și paravane anticalcar, adică suprafața sticlei este protejată împotriva depunerilor, iar curățarea este și mai rapidă. Sticla tratată astfel se menține curată pentru perioade mai lungi, fără a deveni mată sau cu o textură alunecoasă; astfel se sporește siguranța, mai ales când dușul walk-in este utilizat frecvent.
Totodată, întreținerea paravanului de duș walk-in păstrează montajul și materialele din jurul acestuia în stare optimă. Pentru că în baie umiditatea este ridicată se formează frecvent mucegai, în special pe marginile unde paravanul întâlnește podeaua sau peretele. Dacă aceste zone nu sunt curate și uscate corespunzător se transformă în focare de mucegai și bacterii, suprafața podelei devine alunecoasă, iar mirosul poate chiar să dăuneze stării de sănătate a membrilor familiei.
Sursa foto: www.home36.ro