vineri, 18 aprilie, 2025

Cât ghimbir poți mânca pe zi? Ce vitamine conține această plantă

Tot mai multe persoane se întreabă cât ghimbir poți mânca pe zi. Înainte de a consuma acest produs este bine să cunoști mai multe informații despre beneficiile dar și contraindicațiile acestuia. Ghimbirul este o plantă perenă cățărătoare din familia ghimbirului. Lăstarii săi ating până la 2 m lungime. Frunzele sale sunt lanceolate și se îngustează spre capăt, cu o bază în formă de inimă, ceea ce îi conferă o asemănare cu trestiile.

Este bine să cunoști care sunt caracteristicile definitorii ale plantei. Florile plantei de ghimbir au culori diferite, de la violet la roșu pământiu. Acestea sunt dispuse pe pedunculi scurți și sunt adunate în inflorescențe în formă de spice. Rădăcinile sunt adventive, masive și cărnoase, crescând în diagonală. Iar tulpina plantei este dreaptă, rotunjită și nepubescentă. Ghimbirul este originar din Asia de Sud. Această plantă nu se întâlnește în sălbăticie. Este cultivat în plantații din India, Vietnam, China și Africa de Vest. Este folosit în scopuri culinare, curative și profilactice. Rădăcina de ghimbir este un remediu natural universal pentru multe afecțiuni.

Cât ghimbir poți mânca pe zi? Proprietățile benefice ale plantei pentru organism

Ghimbirul este recunoscut de către toată lumea datorită acidității rădăcinii. Această caracteristică definitorie se datorează uleiurilor esențiale care sunt concentrate în această parte a plantei. Compusul asemănător cu fenolul, gingerolul, produce un gust înțepător.

Pe parcursul timpului, medicii au evidenția principiile de bază ale ghimbirului. Acestea constau în  vitamine precum C, A, B₁, C, K, E, B₂, B₃, B₄, B₅, B₆, B₉. De asemenea, planta conține mai multe minerale, printre care zinc, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, calciu, sodiu, magneziu și cupru. Ghimbirul este folosit în caz de răceală datorită aminoacizilor esențiali. Acestea sunt valină, fenilalanină, leucină, triptofan, metionină și treonină.

Este bine să știi că un aport zilnic sigur de rădăcină uscată de ghimbir este de 4 g. Proaspăt, planta poate fi consumată într-o cantitate care nu depășește volumul unei nuci. Nu se recomandă să se ia mai mult de 1 g de pulbere de ghimbir în timpul sarcinii și este complet contraindicat pentru copiii sub 7 ani.

Specialiștii avertizează! Proprietățile farmacologice ale plantei

Doza zilnică de extract de ghimbir sub formă de pastile nu trebuie să depășească 200 mg. De asemenea, specialiștii când recomandă planta pentru a fi folosită în scopuri medicinale trebuie să anunțe pacientul despre proprietățile farmacologice ale ghimbirului.

Această plantă extrem de populară în medicina tradițională are proprietăți antispastice, anestezice ușoare, antiinflamatoare, antipiretice, tonice, cicatrizante. Are efecte antioxidante și relaxante, stimulează sistemul imunitar, elimină gazele excesive și sporește potența. S-a dovedit pe parcursul timpului că planta activează transpirația și se caracterizează prin activitate antihelmintică.

Suplimentarea cu rădăcină de ghimbir este indicată pentru prezența și prevenirea unui număr foarte mare de boli. Printre cele mai răspândite afecțiuni în cazul cărora se recomandă administrarea de ghimbir se numără boala Alzheimer, afecțiuni musculo-scheletice, osteoartrită, reumatism și dureri lombare cronice.

Atunci când te întrebi cât ghimbir poți mânca pe zi este bine să știi și pentru ce boli acesta trebuie consumat. Planta ameliorează simptomele provocate de afecțiuni cardiovasculare, boli intestinale, ischemie, diabet de tip 2, boala Parkinson, obezitate, ateroscleroză, diaree și colici. Ghimbirul conține gingerol care stimulează metabolismul și descompune grăsimile.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.