vineri, 19 iulie, 2024

Cât țin coroanele dentare? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Nu ne pot ține o viață” – VIDEO

Multe persoane se întreabă cât țin coroanele dentare. Ei bine, acestea nu pot ține o viață, lucru confirmat și de medicul specialist de protetică dentară Andreea Daniela Alexe, invitată în emisiunea BZI LIVE.

Coroanele dentare reprezintă restaurări protetice dentare, menite să protejeze, să ofere funcționalitate, dar și estetică unui dinte care a trecut printr-un tratament dentar. Mai mult decât atât, rolul unui coroane dentare este de a crește rezistența dintelui și de a-i oferi protecție în fața altor afecțiuni dentare.

Din păcate, acestea au o durată de maximum zece ani, în ciuda concepției pe care mulți oameni o au, potrivit căreia coroanele dentare ar ține toată viața.

Cât țin coroanele dentare? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Nu ne pot ține o viață, ele se schimbă la un zece ani recomandat”

Coroanele dentare nu pot ține o viață, ci au o durată de maximum zece ani, potrivit medicului Andreea Daniela Alexe. Acestea pot fi întreținute prin controale regulate și igienizări, recomandate de două ori pe an. În acest fel, lucrările rezistă mai mult în cavitatea orală, conferind dintelui o protecție ridicată.

„Nu ne pot ține coroanele dentare o viață, ele se schimbă la un zece ani recomandat. Dar, până acolo, pacientul trebuie să fie compliant și să înțeleagă că acele controale regulate, pe care le recomandăm la șase luni de zile și igienizările pe care le recomandăm la șase luni de zile sunt necesare pentru a ține lucrările cât mai mult în cavitatea orală. Pentru că atunci când vine la control, eu văd igiena dacă a fost respectată, mai dau sfaturi, ca să putem să ținem lucrările acelea cât mai mult și să le întreținem cât mai bine.”, a declarat dr. Andreea Daniela Alexe, pentru BZI LIVE.

medicul andreea daniela alexe în studioul bzi live
„Pacientul trebuie să înțeleagă că acele controale regulate, pe care le recomandăm la șase luni de zile și igienizările pe care le recomandăm la șase luni de zile sunt necesare pentru a ține lucrările cât mai mult în cavitatea orală.”

Ce alimente distrug coroanele dentare? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Alimentele foarte dure, acolo e problema cea mai mare”

Alimentele neprietenoase cu lucrările dentare sunt, în special, alimentele foarte dure. Printre acestea se numără alunele, nucile sau bomboanele tari. De asemenea, interzise sunt și alimentele care se lipesc de dantură, deoarece acestea prezintă riscul de a dezlipi coroana de la locul ei. În această categorie intră guma de mestecat, ciocolata sau caramelele.

„Alimentele foarte dure, acolo e problema cea mai mare. Am avut un caz cu o doamnă, care a dorit să vină să își pună un implant, ca să poată să spargă nuci cu el ulterior. Și i-am explicat: „O facem pe răspunderea dumneavoastră, dar să știți că implantul va ceda, nu este o forță pe care să o poată suporta la nesfârșit.” – „Nu, că eu am unul și în partea stângă și am spart cu el atâta timp și nu s-a întâmplat nimic.” Așa nu, pentru că nu e ok. Implantul acela are și el niște limite, care trebuie respectate.”, a adăugat medicul Andreea Daniela Alexe.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite