Cât trebuie să așteptăm pentru a concepe un copil după ce oprim pilula contraceptivă? – VIDEO

Nu puține sunt femeile care își pun următoarea întrebare: „Cât trebuie să așteptăm pentru a concepe un copil după ce oprim pilula contraceptivă?” Ei bine, răspunsul îl are dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, invitată în emisiunea BZI LIVE.

Iei pilule contraceptive de ceva timp și acum îți dorești un copil? Nicio problemă! Este suficient să renunți la contracepție și poți începe demersurile pentru conceperea unui copil. Poți aștepta o lună, pentru psihicul tău, după ce ai oprit pilula contraceptivă sau poți începe chiar de astăzi! Iată care sunt sfaturile medicului ginecolog Irina Cațighera în ceea ce privește oprirea pilulei contraceptive.

Cât trebuie să așteptăm pentru a concepe un copil după ce oprim pilula contraceptivă? Răspunsul medicului Irina Cațighera

Medicul Irina Cațighera susține că trebuie lăsată liberă o lună de la ultima plachetă de pilule combinate sau monohormonale, până la conceperea unui copil. Acest lucru este esențial, mai mult, pentru psihicul pacientei, pentru a se liniști cu privire la eventualele efectele secundare care pot afecta bebelușul. Însă, din punct de vedere medical, această lună nu este necesară, deoarece, în momentul în care este întreruptă o pilulă, ovulația se reia din luna următoare.

Potrivit medicului, efectul piplulei se produce strict în perioada în care pilula este administrată. Dacă pilula este întreruptă acum, vine menstruația și femeia decide să nu mai ia pilule, sarcina își poate face apariția și în luna imediat următoare întreruperii pilulei, fără niciun fel de consecințe. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de pilule contraceptive.

„De la ultima plachetă de pilule combinate sau, în fine, de la Cerazette, care este pilulă monofazică, monohormonală, lăsăm o lună liberă. Mai mult pentru psihicul nostru, pentru că există acea teamă, că vor apărea efecte secundare, care vor avea efecte negative asupra bebelușului. Dar, nici din punct de vedere medical, nici această lună nu este necesară. Practic, în momentul în care întrerupi o pilulă, ovulația se reia din luna următoare. Efectul pilulei se produce strict în perioada în care pilula este administrată. Dacă întrerupem acum, a venit menstruația și decidem să nu mai luăm pilule, sarcina poate apărea și în luna imediat următoare întreruperii pilulei, fără niciun fel de consecințe. Și mă refer la absolut toate pilulele.”, a declarat dr. Iirina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Care sunt efectele pilulei contraceptive? Tot ce trebuie să știi despre această metodă sigură de contracepție

Funcția principală a contraceptivelor este de a preveni sarcina. Cu toate acestea, contraceptivele sunt folosite și în alte scopuri, dar numai la recomandarea medicului, nefiind doar niște pastile disponibile în farmacii. Astfel, pilula contraceptivă ajută la reglarea ciclului menstrual la femeile cu probleme menstruale, dar reduce și riscul de anemie ca urmare a menstruației abundente lunare.

De asemenea, contraceptivele au efecte și în reducerea riscului de sarcină extrauterină, în restabilirea dereglărilor hormonale și în ameliorarea durerii din cadrul perioadelor menstruale grele, dureroase și prelungite.

Potrivit medicilor, pilula contraceptivă este utilă și după nașteri, dar și după un avort spontan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite