sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cât valorează tichetele de masă în 2023? Află care sunt cele mai noi schimbări

Nu știi cât valorează tichetele de masă în 2023? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit! Descoperă, în rândurile următoare, care sunt cele mai noi schimbări în acest domeniu.

Cei mai mulți angajați români se bucură de tichete de masă de la angajator și chiar dacă totul ține de patron să le ofere vouchere neimpozabile, valoarea acestora este stabilită prin lege. Vestea bună este că valorile pentru 2023 tocmai au fost hotărâte.

Încă de anul trecut, valorea tichetelor de masă a fost de maximum 30 de lei pe zi, în ciuda faptului că unii angajatori au ales o valoarea mult mai mică. De regulă, o astfel de valoare este generată an de an, dar, după cum au decis cei de la conducere, 2023 este excepția de la regulă.

Cât valorează tichetele de masă în 2023? Ce se schimbă în acest an

Inițial, era cunoscut faptul că în primele șase luni ale anului 2023, valoarea tichetelor de masă, a aceslor vouchere „de la firmă”, rămâne stabilită la 30 de lei. Cu toate acestea, Ordinul nr. 1.263/654/2023 al ministrului finanțelor și al ministrului muncii, care a apărut vineri în Monitorul Oficial, arată că valoarea maximă a unui tichet de masă să fie de 30 de lei cel puțin până în luna septembrie 2023.

Astfel că, angajații care își doresc tichete cu o valoare mai mare în acest an, ar trebui să mai aștepte până în octombrie, deși situația nu este suficient de clară. Un lucru cert este că, până la sfârșitul lunii septembrie, nu va apărea nicio schimbare în acest sens.

Nu multă lume știe, dar ultima majorare pe care au văzut-o românii care primesc tichete de masă a fost în luna iulie a anului trecut. Atunci, majorarea a fost destul de mare, de aproape 50%, de la 17-20 de lei la 30 de lei. Totuși, un lucru esențial de ținut minte este că ordinul arătat în rândurile de mai sus și legea românească nu prevăd nicio obligativitate pentru angajator, nici în privința acordării voucherelor, nici în legătură cu valoarea lor minimă.

Ce sunt tichetele de masă și cine are dreptul să le primească?

Tichetele de masă reprezintă bonuri valorice utilizate ca instrument de plată pentru produsele alimentare. Ele sunt gândite ca și cheltuială deductibilă, angajatul fiind impozitat cu 10%. Tichetele sunt, spre deosebire de bani, hârtii valorice nefungibile.

Aceste vouchere pot fi oferite de societățile comerciale, dar și de alte persoane fizice și juridice din mediul privat, salariaților care au contract individual de muncă. Tichetele de masă se acordă fără nicio excepție, chiar și în perioada de preaviz. Acestea pot fi emise atât pe suport de hârtie, cât și pe carduri, adică pe suport electronic.

Tichetele de masă pot fi folosite pentru achiziția de hrană sau alimente, iar cheltuielile de tipărire, comisioanele bancare și alte costuri sunt suportate integral de angajator, cu excepția impozitului de 10%, care este în sarcina angajatului.

Tichetele de masă pe hârtie și pe suport electronic pot fi folosite în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare, pe baza unor contracte anterioare dintre unitățile emitente. Nu este permisă achiziționarea de produse alcoolice sau tutun cu aceste vouchere.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite