duminică, 3 martie, 2024

Câte zile rezistă friptura în frigider și ce se întâmplă cu ea după un timp

Pentru că în această perioadă se gătește foarte mult, este bine de știut câte zile rezistă friptura dar și alte feluri de mâncare în frigider. Și aceasta deoarece anumite preparate pot rezista mai mult timp dacă sunt păstrate în anumite condiții. Și totuși, dacă au trecut mai multe zile de la preparare, mâncarea ar putea dezvolta anumite bacterii, periculoase pentru sănătatea noastră.

În perioada sărbătorilor de iarnă, gătitul în exces poate fi o problemă pentru mulți români. Aceasta este o realitate și trebuie să o acceptăm – în România, și nu numai, se gătește în exces astfel că nu puțină mâncare ajunge în coșul de gunoi! Și dată fiind această situație, mulți se întreabă cât timp pot păstra la frigider (sau congelator) produsele din carne, fie preparate, ori în stare crudă.

Câte zile rezistă friptura în frigider

De multe ori se întâmplă ca produsele din carne să rămână în frigider pentru o perioadă mai mare de timp și asta fie pentru că uităm de ele, fie deoarece s-a cumpărat ori s-a gătit mai multă mâncare decât era nevoie. Iată de ce mulți vor să știe cât timp putem să păstrăm carnea în frigider.

În stare crudă, carnea începe să-și piardă din proprietăți după 24-48 de ore, iar cele mai perisabile tipuri de carne sunt puiul, porcul și peștele. În stare gătită, însă, carnea se păstrează la rece trei zile, cel mult patru. Altfel, riscăm ca mâncarea să dezvolte bacterii de pe urma cărora ne putem îmbolnăvi.

Iar pentru cine nu știa, nici congelatorul nu garantează o conservare perfectă și pe termen nelimitat a cărnii.

Cât timp putem păstra carnea

Carnea de pui. În stare crudă, aceasta se păstrează una-două zile în frigider și aproximativ 9 luni la congelator; Gătită, se păstrează 3-4 zile în frigider și între 2 și 6 luni la congelator.

Carnea de porc. În stare crudă, se păstrează una-două zile la frigider și până la 9 luni la congelator; Gătită, rezistă 3-4 zile la frigider și până la 6 luni la congelator.

Carnea de vită. În stare crudă, poate fi păstrată 3-5 zile la frigider și între 6 și 12 luni la congelator; Gătită, nu mai mult de 4 zile la frigider și cel mult 6 luni la congelator.

Peștele. În stare crudă, se păstrează o zi, cel mult două la frigider și până la 8 luni la congelator; Gătit, poate fi păstrat 3-4 zile la frigider și 2-6 luni la congelator.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite