vineri, 25 aprilie, 2025

Câţi bani câştigă angajaţii din construcţii. Cele mai mari şi cele mai mici salarii din industrie

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții unei platforme de recrutare online din România, peste o treime dintre lucrătorii din sectorul construcțiilor au salarii situate între 4.500 și 7.000 de lei lunar, iar salariul net mediu în acest domeniu este de 5.000 de lei pe lună. Iată câţi bani câştigă angajaţii din construcţii.

Câţi bani câştigă angajaţii din construcţii

Potrivit datelor furnizate de eJobs.ro, angajatorii din construcții au postat peste 11.000 de locuri de muncă începând cu începutul anului și până în prezent, ceea ce plasează acest sector ca al șaselea cel mai activ din economie, după sectoare precum retail-ul, serviciile, call center-urile/BPO, industria alimentară și turismul.

„Nevoia de candidaţi pentru sectorul construcţiilor este mare pe tot parcursul anului, însă în sezonul cald creşte odată cu numărul proiectelor, dar şi pe fondul faptului că vedem mai mulţi muncitori care pleacă la muncă în străinătate. Este, chiar şi în afara acestui aspect, un domeniu cu o rată mare de fluctuaţie, astfel încât angajatorii au nevoie să recruteze permanent. Tocmai de aceea sunt şi printre cei care apelează cel mai des la soluţia importului de personal din Asia”, a spus Roxana Drăghici, șef de vânzări în cadrul eJobs.ro.

Prin urmare, având în vedere media salarială netă de 5.000 de lei, lucrătorii din domeniul construcțiilor sunt remunerați la un nivel comparabil cu cei din industrii precum ingineria, petrolul/gazele sau crewing-ul/casino-urile și peste cei din sectorul financiar, administrativ/logistică, producție, auto sau resurse umane.

Potrivit informațiilor prezentate, cele mai mari medii salariale din industria construcțiilor au fost raportate pentru următoarele poziții: diriginte de șantier (6.600 de lei net), inginer de instalații (6.000 de lei), inginer proiectant (6.000 de lei), inginer construcții (6.000 de lei), inginer electrician (5.500 de lei), specialist achiziții (5.200 de lei) sau proiectant de instalații (5.200 de lei).

În schimb, cele mai mici salarii au fost înregistrate pentru pozițiile de sudor (4.000 de lei), tehnician (4.000 de lei), instalator (4.100 de lei), contabil primar (4.500 de lei), reprezentant tehnic (4.500 de lei).

Segmentul de vârstă cu cel mai mare număr de aplicanți

Datele Salario arată că un muncitor în construcții câștigă în medie 4.300 de lei, iar un lăcătuș 4.400 de lei. Aceasta este media netă, calculată la nivel național și acoperă toate județele și nivelurile de experiență.

„Vedem o creştere a nevoii de candidaţi care au între 2 şi 5 ani de experienţă în domeniu, însă, alături de ei, cei mai căutaţi sunt muncitorii calificaţi şi necalificaţi. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziţie diverse facilităţi şi beneficii, ci sunt dispuşi să le ofere şi salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp”, a mai spus Roxana Drăghici.

În ceea ce privește dinamica aplicațiilor, dintr-un total de 4,3 milioane de aplicații înregistrate începând cu începutul anului și până în prezent, 350.000 s-au orientat către joburi din sectorul construcțiilor.

Acest sector se evidențiază ca fiind printre puținele domenii în care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu se clasează pe locul al doilea în topul aplicațiilor, ci abia pe poziția a patra. Segmentul de vârstă 25-35 de ani a generat cel mai mare număr de aplicații, urmat de cel al vârstelor între 36-45 de ani și cel de peste 45 de ani. Ținând cont de câţi bani câştigă angajaţii din construcţii, aproximativ 200.000 de aplicații provin de la muncitorii calificați și necalificați. În prezent, pe platforma de recrutare eJobs.ro, sunt peste 24.000 de locuri de muncă disponibile în diverse domenii, reflectând diversitatea cererii și ofertei din piața muncii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.