Din lipsă de educație și sprijin din partea familiei, multe fete uită de păpuși, plimbări prin parc cu prietenele, sau învățătură. În schimb, prea multe dintre acestea, din proprie alegere sau forțate, devin părinți, deși nici ele nu au trecut de vârsta copilăriei. Maternitatea Ploiești este doar una dintre unitățile din țară în care ajung minorele care trebuie să dea viață. Multe refuză să ia pruncul acasă. În această jumătate de an, la maternitatea din Ploiești au dat naștere 100 de mame minore, iar cele mai mici au devenit mame la doar 13 ani.
Două eleve au devenit mame la doar 13 ani!
Din întreaga Uniune Europeană, un sfert din totalul mamelor minore provin din România, potrivit unei statistici întocmite de Eurostat. Medicii de la maternitatea Ploiești au ajutat două eleve de doar 13 ani să devină mame. Acestea sunt cele mai tinere persoane care au ajuns gravide la maternitatea din județul Prahova. Doar la maternitatea din Ploiești, de la începutul acestui an, 100 de minore au adus copii pe lume, cele mai mici având vârstă de 13 ani.
În mare parte din aceste cazuri, mamele minore se trag din mediul rural, iar familiile nu au avut posibilitatea de a le oferi acces la educație, multe dintre acestea neștiind să scrie sau să citească.
Nu toate dintre proaspetele mămici își iau nou-născutul cu ele acasă, unele aleg să îl abandoneze în spital. De cele mai multe ori când sunt întrebate „ce a fost în capul lor” de către asistenții sociali, răspunsul standard este că s-au îndrăgostit, povestește Luminița Leonte, asistent social.
„Mai sunt și cele care la 14,15 sau 16 ani îmi zic că au vrut să aibă un copil. Partenerii lor sunt, de obicei, majori. Unii recunosc bebelușii, în dreptul altor nou născuți, trecem, însă, la tată, un X. Unele sunt analfabete, pun degetul la semnătură”, a adăugat femeia.
Majoritatea provin din medii defavorizate
Două dintre cele 100 de minore au 13 ani. Celelalte 98 de copile care au născut de la începutul anului 2023 la Ploiești, ar fi trebuit să intre în clasa a 7-a, a 8-a sau a 9-a.
„Ar fi trebuit, însă, abandonează școala. Unele au două, trei clase. Altele sunt analfabete, pun degetul la semnătură. Sunt care vin și nasc și nici măcar nu au acte. Provin din familii în care părinții, de exemplu, au stat prin centre de plasament și atunci aceste copile nu au niciun reper în viață. Nu știu ce sunt acelea metode contraceptive, ne trezim cu ele gravide. Vin să nască și atâta tot”, a mărturisit Luminița Leonte, asistent social la Maternitatea din Ploiești.
Asistentul social a spus că sunt necesare programe naționale eficiente, implementate corect, pentru a evita ca acest fenomen să devină cronic. Ea susține introducerea educației sexuale în școli, dat fiind că fenomenul a ajuns la cote alarmante.
În timp ce autoritățile statale dezbat cifre și teorii, realitatea din România este zguduitoare. De la începutul anului, doar la Maternitatea din Ploiești au născut o sută de copile, două au devenit mame la doar 13 ani, restul având vârste de 14,15 și 16 ani. Iar România e în topul UE la capitolul minorelor ce rămân însărcinate.