vineri, 12 aprilie, 2024

Cazuri de flurona, în România. Mai multe persoane, confirmate pozitiv simultan cu Covid-19 şi gripă

România a înregistrat mai multe cazuri de flurona, în prima parte a anului. Pacienţii au fost diagnosticaţi cu gripa, dar în acelaşi timp şi cu noul coronavirus.

Din nefericire, în momentul de față statul român se confruntă cu două crize medicale care sunt simultane.

Cazuri de flurona, în România. Ce semnifică acest termen

Direcţiile de Sănătate Publică din România au transmis faptul că s-au înregistrat mai multe cazuri de flurona. Medicii susţin ca pacienţii sunt infectaţi atât cu virusul Covid-19, cât şi cu virusul gripal.

Astfel, diagnosticarea concomitentă cu ambele boli este posibilă doar în cazul fluronei. Termenul este utilizat încă de la debutul anului 2022 de specialiştii care au descris primul caz de infecţie simultană cu gripa sezoniera şi Covid-19

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, Cătălin Apostolescu, a discutat despre cât de dificil este să tratezi astfel de pacienți infectaţi cu flurona.

„La <Matei Balș> avem pacienți care prezintă toate combinațiile de virus posibile – Covid cu gripă, Covid cu adenovirus, covid cu Virusul sincițial respirator. Nu e mirare foarte mare din acest punct de vedere. Nu s-au înregistrat cazuri atât de severe încât să pună în pericol viață pacienților Medical, nu e nimic spectaculos, pacientul primește antivirale pentru fiecare situație în parte”, a menţionat managerul Catalun Apostolescu.

De asemenea, şeful Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a oferit o serie de recomandări pentru a evita astfel de virusuri. În cazul în care cetăţenii au contractat bolile trebuie să se adreseze medicului de familie.

„Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim.

Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Romanul, când e bolnav, sigilează ferestrele. Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus medicul.

Care este diferența dintre răceală și gripă

Specialiştii în domeniu au dorit să trasmită care este diferenţa dintre răceală şi gripă, care extrem de des sunt confundate. Aşadar, răcelile obișnuite sunt cauzate de rinovirusuri și coronavirusuri (altele decât SARS-CoV-2), în vreme ce virusurile gripale de tip A și B sunt cele care duc la îmbolnăvirea cu gripă sezonieră.

O anumită categorie de persoane prezintă factori de risc în cazul acestor infectări, ceea ce poate modifica evoluția bolii. Aici discutăm despre pacienții cu o vârstă mai înaintată, cu boli asociate, astmatici, persoane imunodeprimate sau pacienții oncologici.

Ce simptome apar

Diferența dintre răceală și gripă este că cea de-a doua se instalează brusc în ceea ce priveşte simptomatologia, în comparație cu răceala obișnuită care debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă. În acest caz, apar dureri musculare, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Pot apărea, de asemenea, și vărsături. Se asociază cu o temperatură a corpului mare, de peste 38 de grade Celsius.

În aceeaşi ordine de idei, infecția cu COVID-19 debutează la fel de rapid ca și gripă sezonieră, având o evoluție foarte rapidă. Simptomele COVID-19: temperatură, tuse seacă, dureri în gât și frisoane, diaree și vărsături la unii pacienți. Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept, pe măsură ce sunt afectați plămânii.

Astfel, în primele 48 de ore de la startul simptomelor gripei este recomandată efectuarea unui test de gripă sau test rapid Covid (un exudat nazal care se poate efectua la domiciliu).

În cazul în care rezultatul este neconcludent, ceea ce se poate întâmpla în cazul unui test antigen Covid, următorul pas este deplasarea la un centru medical pentru recoltarea și interpretarea rezultatelor, care vor indica apoi și tratamentul antiviral necesar. Cea mai sigură metodă este cea a testului RT-PCR.

Cazuri de flurona au fost înregistrate și în Europa. Statele din UE trec printr-o dificilă, similară cu cea a României.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite