A început a doua etapă de recalculare a pensiilor, care îi vizează pe care care au avut venituri nepermamente. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a spus ce adeverinţe sunt necesare pentru „mica recalculare” a pensiilor.
Ce adeverinţe sunt necesare pentru „mica recalculare” a pensiilor
Cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor a început și se adresează celor care s-au pensionat până în 2001. Pensionarii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente. Angajatorii sunt obligați să elibereze astfel de documente, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.
Începând cu data de 1 septembrie, timp de 6 luni, pensionarii care au lucrat in acord global dar si cei care au beneficiat de sporuri sau prime cand erau in activitate pot duce la casele de pensii adeverintele doveditoare. Aceste adeverinta costa insa mii de lei.
„Termenul acesta de mică recalculare este folosit în comunicarea publică. Eu nu pot să îmi înșusesc așa ceva ca specialist care am condus o casă de pensii. Este vorba doar despre recunoașterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect și să nu inducem în eroare seniorii României”, a declarat Marius Budăi.
Fostul ministru al Muncii a precizat că în situația în care au fost deja depuse adeverințe, seniorii nu mai au obligația să facă asta.
„Este vorba despre sporuri cu caracter nepermament. Ca practician spun că am văzut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare când eram director la Botoșani, unde fiecare cetățean își depunea acea adeverință. Sunt foarte multe dosare unde acele adeverințe sunt deja la dosar. Vreau să fac precizarea pentru acei seniori că, dacă acele adeverințe sunt în conformitate cu legislația de atunci, nu cu legislația de acum, pentru că acum, prin anexa la legea 360, s-a schimbat puțin forma adeverinței, acele adeverințe sunt luate în calcul acum fără să trebuiască să mai vină să le depună din nou”, a menționat Marius Budăi.
Ce categorii mai sunt afectate
Fostul ministru al Munci a vorbit și despre situația românilor care au lucrat după data de 1.04.2001 și cei a căror angajatori încă sunt în activitate.
„Mai este o categorie de persoane care au lucrat după 1.04.2001, când toate documentele se centralizau, începuseră deja cei care au ținut contabilități, cei care au avut afaceri cu firme își aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la AJOFM, pe la ITM, ANAF și depuneam acele declarații până la data de 25 ale lunii, acele date sunt deja în sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverințe pentru ei. Mai sunt cetățeni care au norocul și angajatorii sunt în activitate, angajatorii sunt obligați să le elibereze acele adeverințe fără bani, sunt obligați clar. Acum vine problema celor care nu mai sunt și oamenii nu au documentele, deși foarte mulți au deja documentele depuse la dosar. Mulți au mers deja în instanță și au pierdut pe acordul global, alții au câștigat pe acordul global, dar documentele sunt la dosar. Toți acei oameni nu trebuie să aducă pentru că pe acea digitizarea documentelor s-au luat și s-au separat acele sporuri permanente care au rol permanent s-au separat de sporurile cu caracter nepermanent“, a adăugat Marius Budăi, ce a menționat ce adeverinţe sunt necesare pentru „mica recalculare” a pensiilor.