Colesterolul este un tip de grăsime care se găsește în sânge și care joacă un rol important în funcționarea organismului. Colesterolul este produs de ficat, dar poate fi găsit și în alimente. Când nivelul de colesterol din sânge este prea mare, acesta poate duce la diferite probleme de sănătate, cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral.
Ce alimente ajută la scăderea colesterolului
În cele ce urmează vă prezentăm o serie de alimente ce vă pot ajuta la scăderea colesterolului dumneavoastră:
Fasole și alte leguminoase – Fasolea și alte leguminoase, cum ar fi linte, mazăre și năut, sunt bogate în proteine și fibre solubile. Fibrele solubile ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge prin legarea de acizi biliari în intestin și eliminarea acestora prin excreție. Consumul a 1,5 cești de fasole sau alte leguminoase pe săptămână poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol cu până la 10%.
Nuci și semințe – Nucile și semințele sunt bogate în grăsimi nesaturate, proteine și fibre solubile. Consumul de nuci și semințe poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). Consumul a 30 de grame de nuci sau semințe pe zi poate ajută la reducerea nivelului de colesterol cu până la 5%.
Fructe și legume – Fructele și legumele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Fibrele solubile din fructe și legume ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge. De asemenea, fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți care ajută la protejarea arterelor împotrivă daunelor oxidative. Consumul de 5 porții de fructe și legume pe zi poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol cu până la 5%.
Ovăz și alte cereale integrale – Ovăzul și alte cereale integrale, cum ar fi orzul și secara, sunt bogate în fibre solubile și proteine. Consumul de cereale integrale poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). Consumul a 1,5 cești de ovăz sau alte cereale integrale pe zi poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol cu până la 5%.
Uleiuri vegetale – Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de rapiță și uleiul de soia, sunt bogate în grăsimi nesaturate. Consumul de uleiuri vegetale poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). Consumul de 2 linguri de ulei vegetal pe zi poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol cu până la 5%.
Obiceiuri sănătoase pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
Pentru a avea grijă de inima ta, trebuie să eviți prăjelile și să renunți la mezeluri, carne tocată sau produse de patiserie. Mai mult, este esențial să înlocuiești carnea cu peștele, deoarece acesta din urmă este un aliment bogat în acizi grași Omega-3 (au rol protector cardiovascular).
De asemenea, recomandat este să renunți la zahăr, fiindcă el are ca efect secundar creșterea nivelului de colesterol din sânge.
Nu în ultimul rând, alege să faci mișcare regulat, pentru că doar așa poți reduce tensiunea arterială, nivelul hormonilor de stres și nivelul colesterolului. În plus, limitează-te doar la un singur pahar de alcool pe zi, deoarece alcool nu face decât să crească nivelul de colesterol din sânge și riscul de boli cardiovasculare, osteoporoză sau cancer de sân.