luni, 28 aprilie, 2025

Ce analize sunt recomandate pentru depistarea menopauzei? Dr. Simona Mogoș: „Există o analiză hormonală, care ne arată dacă femeia este intrată la menopauză” – VIDEO

Dacă nu știi ce analize să faci, pentru a te asigura că ai intrat la menopauză, ai ajuns în locul potrivit! Iată analizele medicale recomandate de dr. Simona Mogoș medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, pe care trebuie să le facă orice femeie după vârsta de 40 de ani.

Menopauza reprezintă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. De asemenea, menopauza presupune absența timp de un an a menstrelor, din cauza „consumării” numărului de foliculi din ovare. Important de precizat este că femeile se nasc cu un număr fix de foliculi primordiali, dintre care foarte mulți se pierd până la pubertate și restul prin ovulație, lună de lună. Cu alte cuvinte, femeile au genetic un număr diferit de foliculi, fapt pentru care vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.

Ce analize sunt recomandate pentru depistarea menopauzei?

Pentru a ține la distanță eventualele boli care pot apărea în urma instalării menstruației, este recomandat ca femeile să facă următoarele investigații medicale: screening uzual, care cuprinde hemoleucograma, profilul lipidic, glicemia, transaminaze, sumar de urină și analize de sânge hormonale (pentru monitorizarea nivelului estrogenilor, a progesteronului, dar și a gonadotropilor – FSH, LH, prolactina și pentru monitorizarea hormonului de stimulare tiroidiană – TSH). O altă analiză importantă este cea pentru hormonul anti-mullerian (AMH), produs de țesuturile reproductive. Aceasta își poate dovedi utilitatea în evaluarea stării de fertilitate și poate indica apariția menopauzei.

De asemenea, pot fi recomandate și analize de sânge pentru stabilirea nivelului vitaminei D.

„Analiza de bază care arată, în cazul în care nu ne dăm seama, că orice femeie care nu a mai avut ciclu un an de zile poate fi considerată în menopauză. Dar există o analiză hormonală, care ne arată dacă ea este intrată la menopauză și anume FSH (hormon de stimulare foliculară). Acesta se poate recolta cu ușurință și peste o anumită valoare ne spune. FT4 este o altă analiză, este un hormon care se eliberează de către glanda tiroidă și nu are legătură cu menopauza, ci cu funcționarea bună a glandei tiroide. Întotdeauna noi când recoltăm niște hormoni, îi recoltăm nu doar pe ai glandei țintă, periferie, îi recoltăm și centru, să vedem care este reacția centrului, legat de disfuncția glandei periferice. Glanda periferică în menopauză este ovarul, care dă în primire printr-un da genetic. Atunci când nu mai sunt estrogeni în circulație, hipofiza reacționează, își crește nivelul de FSH, încercând să stimuleze ovarul să mai producă ceva. Și această creștere constantă a FSH-ului peste o anumită valoare, pe care o găsim la femeile în menopauză, ne pun diagnosticul de laborator.”, a declarat medicul Simona Mogoș, pentru BZI LIVE.

La ce vârstă se instalează menopauza?

De obicei, vârsta la care apare menstruația naturală este între 40 și 55 de ani, dar se poate întinde până la vârsta de 65 de ani. Însă, sunt și cazuri în care procesul se instalează înainte de 40 de ani, când vorbim despre menopauza prematură.

De precizat este că unele femei pot avea menstruație și după vârsta de 55 de ani, situație în care are nevoie de o monitorizare atentă, deoarece există risc de hiperplazie de endometru și de cancer de sân.

„30 de ani mi se pare prematur la menopauză. Menopauza apare la 30 de ani doar în anumite condiții. De obicei date de niște afecțiuni sau date de intervenții medicale, care determină epuizarea capitalului folicular al ovarului sau afectarea centrului hipotalamul hipofizar și prin acest lucru ovarul să nu mai poată să funcționeze corespunzător.”, a mai spus medicul endocrinolog Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite