Ce categorii de vârstă sunt mai afectate de rupturile de ligamente? Conf. dr. Dan Cionca vorbește despre tratamentul acestei patologii la copii, la BZI LIVE – VIDEO

Conf. dr. Dan Cionca, medic la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre rupturile de ligamente. Ce categorii de vârstă vizează și cum se tratează?

Ruptura de ligament presupune o discontinuitate în structura acestuia, fiind însoțită de alterarea stabilității și a funcției articulare. Există mai multe tipuri de rupturi de ligament, și anume: rupturi ligamentare incomplete (este afectată parțial structura articulației, iar membrul asociat acesteia poate realiza unele mișcări anormale) și rupturi ligamentare complete (în acest caz, funcția membrului respectiv este compromisă).

Ruptura de ligament se manifestă prin durere, sensibilitate la palpare, tumefacție articulară, pierderea funcției articulare (când ruptura este completă) și disconfort în efectuarea actului locomotor (când ruptura este incompletă).

Ce categorii de vârstă sunt mai afectate de rupturile de ligamente? Conf. dr. Dan Cionca: „Există și leziuni la copii”

Conf. dr. Dan Cionca a dezvăluit că rupturile de ligamente pot fi întâlnite și la copii, în contextul în care mulți dintre ei practică sporturi și sunt foarte dinamici. În cazul acestora, tratamentul are o anumită specificitate, întrucât copiii mai au încă un cartilaj de creștere, iar orice intervenție chirurgicală trebuie să respecte acest cartilaj.

„Există și leziuni la copii. Sunt pacienți tineri care ni se adresează, deși nu intră în competența noastră, a ortopezilor care tratează doar adulți, deci doar pacienți peste 18 ani. Dar sunt copii de 14 ani cu leziuni ligamentare, leziuni meniscale similare celor întâlnite la adulți. Tratamentul acestei patologii, însă, are o anumită specificitate, întrucât copiii mai au încă un cartilaj de creștere, iar orice intervenție chirurgicală trebuie să respecte acest cartilaj de creștere. Și pentru că întâlnesc în mod curent o astfel de patologie traumatică, consider că este important ca acest pacient să fie tratat de colegii mei de la Spitalul Sfânta Maria, deci de către ortopezii pediatrici.”, a declarat conf. dr. Dan Cionca, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Dan Cionca: „Vârsta practicării sportului în ultimii ani a crescut”

Potrivit medicului Dan Cionca, rupturile ligamentare se întâlnesc frecvent la persoanele tinere, dar și la cele trecute de vârsta de 50 de ani, care practică diferite activități sportive. Acesta a adăugat că tratamentul nu este influențat neapărat de vârsta pacientului, ci de cerințele funcționale. Astfel că, dacă este vorba de un pacient dinamic, sportiv, deși are 65 de ani și prezintă un capital și o masă musculară impecabile, atunci este necesară lărgirea sferei indicațiilor chirurgicale.

„Frecvența leziunilor ligamentare caracterizează vârsta tânără. Pacienții sunt activi, dinamici, practică sporturi, nu neapărat sporturi extreme. Acum vârsta practicării sportului în ultimii ani a crescut, deci nu e nefiresc să întâlnim un pacient de peste 50 de ani sau 60 de ani, care practică în mod competitiv sporturile – mă refer la schi, tenis – și sunt foarte expuși acestui tip de patologie.

Și atunci rămâne întrebarea: Vei opera un pacient de 65 de ani cu o leziune de ligament încrucișată anterior la fel ca pe un pacient de 25 de ani? Răspunsul este discutabil, pentru că întotdeauna trebuie să adaptăm tratamentul nu neapărat vârstei pacientului, ci cerințelor funcționale. Și dacă, într-adevăr, ai un pacient cu așteptări funcționale importante, un pacient dinamic, sportiv, deși are 65 de ani, dar are un capital osos impecabil, o masă musculară impecabilă, atunci trebuie să te gândești să lărgești, poate, sfera indicațiilor chirurgicale.”, a mai spus medicul Dan Cionca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite