Ce cauzează durerile articulare și cum pot fi prevenite? Explicația medicului reumatolog Rodica Chiriac – VIDEO

Publicat:

Dacă nu știți ce cauzează durerile articulare și cum pot fi prevenite, ați ajuns în locul potrivit! În rândurile următoare, prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a dezvoltat subiectul durerilor articulare și a oferit câteva sfaturi prețioase în acest sens.

Toate simptomele determinate de îmbătrânirea cartilajului articular sunt cuprinse sub denumirea de reumatism. Atunci când cartilajul își pierde calitățile inițiale, ne referim la alterarea sau îmbătrânirea sa. Cauzele care generează alterarea sunt îmbătrânirea organismului, suprasolicitarea locală, expunerea la frig și o greutate corporală mare. Supraponderabilitatea pune presiune pe articulațiile membrelor inferioare și ale coloanei lombare.

Cu alte cuvinte, reumatismul se manifestă prin dureri la nivelul articulațiilor, la început la mişcare, dar după un timp pot apărea şi la repaus. Uneori, pot apărea umflarea articulațiilor și zgomote articulare la mișcare sau, chiar, blocarea mișcărilor.

Ce cauzează durerile articulare și cum pot fi prevenite? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Își au debutul în perioada rece”

Durerile articulare își pot face apariția pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, dar pot semnaliza și o infecție sau o altă afecțiune. Durerea este cel mai cunoscut simptom al bolilor articulare, aceasta putând avea cauze mecanice sau inflamatorii. Durerea de origine inflamatorie se instalează în timpul nopții sau dimineața, după o perioadă de repaus. Aceasta este însoțită, de regulă, de rigiditate, dar dispare cu ajutorul mișcării fizice.

În ceea ce privește durerea mecanică a articulațiilor, aceasta este generată de un efort fizic intens, vine însoțită de rigiditate și se tratează prin exerciții fizice. Din păcate, în multe cazuri, durerea poate iradia, astfel că, de exemplu, afecțiunile coloanei vertebrale pot iradia până la nivelul genunchiului.

Potrivit medicului Rodica Chiriac, aceste durerile articulare, sâcâitoare, neplăcute, care generează disconfort, își au debutul în sezonul rece.

„Nu apar numai durerile acestea articulare, sâcâitoare, neplăcute, care generează disconfort, destabilizarea echilibrului organismului în general, vreau să vă spun că este constatare știiințifică că un procent însemnat din bolile reumatismale recunoscute, majore, au debutul în perioada rece. Deci, cum am spus, sunt și mijloace de prevenție, trebuie să le cunoaștem, trebuie să le aplicăm, pentru a crea organismului o stare de confort din ce în ce mai bună și cea mai nimerită pentru noi.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Prof. dr. Rodica Chiriac: „Aceste focare trebuie cunoscute și tratate corespunzător de către medic”

Pentru a ține la distanță durerile articulare, medicul recomandă tratarea tuturor infecțiilor din organism, fie că sunt mai mari sau mai mici. Aceste focare trebuie cunoscute și tratate corespunzător de către medic, pentru că există o constatare științifică de legătură între foarte multe bacterii, foarte mulți microbi, foarte multe virusuri și ceea ce înseamnă reacția articulară.

„Ce trebuie să facem? În primul rând, toate infecțiile mici, mari din organism, trebuiesc eradicate, Deci căutat acolo unde sunt mai frecvente, în gât, în nas, la nivelul dinților, unde sunt focare foarte importante și, bineînțeles în sfera digestivă și genitală, genito-urinară. Deci aceste focare trebuie cunoscute și tratate corespunzător de către medic, pentru că există o constatare științifică de legătură între foarte multe bacterii, foarte mulți microbi, foarte multe virusuri și ceea ce înseamnă reacția articulară. Este foarte cunoscut, toată lumea știe că o hepatită, de exemplu, de tip A, deci aceea pe care o facem în adolescență sau copilărie, printre manifestările articulare, printre manifestările de ansamblu, există și dureri articulare.”, a adăugat prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog.

Pe aceeași temă

Cele mai citite