marți, 14 ianuarie, 2025

Ce cauzează psoriazisul și cum poate fi tratat? Dr. Claudia Artenie: „Stresul este principalul factor favorizant” – VIDEO

Dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie – Pro Life Clinics, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre psoriazis. Ce cauzează această afecțiune și cum poate fi tratată?

Psoriazisul reprezintă o afecțiune cutanată, care constă în multiplicarea celulelor de la nivelul pielii de până la zece ori mai rapid decât în mod obișnuit. Astfel, apar plăci tegumentare îngroșate, acoperite de scuame albicioase, pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui. De regulă, psoriazisul își face apariția la vârsta adultă timpurie, dar poate afecta persoanele de orice vârstă. Pentru cei mai mulți dintre oameni, afecțiunea se manifestă pe câteva zone, dar există și cazuri severe, când psoriazisul afectează părți mari ale corpului.

Ce cauzează psoriazisul și cum poate fi tratat? Dr. Claudia Artenie: „Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică, de multe ori multisistemică”

Psoriazisul, o afecțiune cronică și de multe ori multisistemică, este generat de stres, ca principal factor facvorizant. De asemenea, pe lista factorilor declanșatori se află infecțiile, traumatismul, frigul, unele medicamente, alcoolul și fumatul. Foarte important este ca, în momentul în care apar leziunile la nivelul pielii, să ne adresăm unui medic specialist, pentru a evita răspândirea afecțiunii la articulații, inimă sau alte organe interne.

„Foarte puține boli de piele sunt contagioase. Psoriazisul nu este contagios, este urât la prima vedere, dar el nu se ia. Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică, de multe ori multisistemică, care poate afecta mai multe organe. El afectează cam în jur de 2% din populația generală, un procent destul de mare. Stresul este principalul factor favorizant, dar există și alți factori declanșatori, precum infecțiile, traumatismul, frigul, unele medicamente, alcoolul, fumatul. Atunci când apar acele leziuni la nivelul pielii, este bine să ne adresăm unui medic, pentru a putea iniția un tratament și desigur a nu ajunge într-o fază în care să fie afectate și articulațiile sau inima sau alte organe interne.”, a explicat medicul Claudia Artenie, la BZI LIVE.

Care este cel mai bun tratament pentru psoriazis? Dr. Claudia Artenie: „Există foarte multe tipuri de tratament”

Vestea bună este că psoriazisul poate fi tratat. În prezent, există foarte multe tipuri de tratament, care pot fi atât topice, cu creme, cât și interne, cu medicamente sistemice și medicamente injectabile.

„În acest moment există foarte multe tipuri de tratament, atât topice, cu creme, cât și medicamente sistemice și medicamente injectabile. Este păcat să lăsăm această boală, care are un impact major asupra calității vieții să ne afecteze. Este foarte important să începem un tratament și acesta trebuie efcetuat cu ajutorul unui medic specialist.”, a mai spus medicul.

Medicul Claudia Artenie a subliniat că este foarte important să găsim un tratament, dacă suferim de psoriazis, mai ales în contextul în care avem foarte multe posibilități terapeutice.

„Îmi aduc aminte că un prim pacient, pe care l-am avut acum mai mult de zece ani, în momentul în care l-am dezbrăcat, a trebuit să măturăm după ce l-am examinat, dar în acest moment am sub observație o terapie biologică, o terapie injectabilă, de actualitate, care îi menține pielea curată. Este foarte important să reușim să găsim un tratament, iar în acest moment există foarte multe posibilități terapeutice, mai ales pentru această afecțiune.” , a completat dr. Claudia Artenie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite