Ce este chistul? Simptomele care indică problema de sănătate

Multe dintre femei se întreabă ce este chistul? Orice femeie își dorește să audă „Sunteți sănătoasă” la un control ginecologic. La orice vârstă, sănătatea femeilor este importantă, iar vizitele la ginecolog ar trebui să fie regulate, cel puțin o dată pe an. Ce ar trebui să fac dacă am un chist ovarian? Ce este această masă? Care sunt simptomele care pot indica o problemă și cum se tratează chistul? În acest articol, vom răspunde la toate întrebările care vă vor ajuta să vă cunoașteți mai bine corpul și să reacționați la timp la simptomele dureroase.

Ce este un chist ovarian? Este o masă care se formează în structura ovarului. În interiorul masei există lichid. Un chist este considerat a fi o creștere benignă și este exclusă creșterea patologică a celulelor. Cel mai adesea, formarea nu se face cunoscută în niciun fel. Nu există simptome, iar la cabinetul ginecologului femeia este surprinsă să audă diagnosticul „Chisturi ovariene”.

Ce este chistul? Ce schimbări în corpul unei femei semnalează boala?

Totuși, dacă vorbim despre simptomele specifice care se pot manifesta atunci când o femeie suferă de chist trebuie să fii atentă la următoarele semne. Durerile abdominale inferioare semnalează dezvoltarea unei creșteri maligne. De obicei, chisturile au un caracter de tragere și durere. Poate fi recurent în partea inferioară a spatelui.

Mărirea abdomenului este influențată, de asemenea, de dezvoltarea unui chist. Acest lucru poate apărea dacă chistul este mare. În stadiul inițial, simptomul nu se observă. Nu există ovulație. Ciclul menstrual este perturbat. Menstruația poate fi prea abundentă și poate dura mai mult decât de obicei. Poate exista, de asemenea, o întârziere lungă.

În timpul urinării, femeia simte disconfort. Semnele de mai sus ale chisturilor ovariene vă permit să acordați o atenție timpurie schimbărilor în sănătatea unei femei și să consultați un medic pentru sfaturi și examinare. Ca și în tratamentul oricărei alte boli, viteza este importantă. Cu cât masa este detectată mai repede, cu atât tratamentul este mai eficient.

Care sunt cauzele formării unui chist ovarian?

Unul dintre principalele motive este hormonal. Există un dezechilibru între hormonii stimulatori ai foliculilor și cei luteinizanți. Acest lucru duce la perturbarea proceselor normale de ovulație cu formarea chisturilor.

Un chist se poate forma și pe fondul unor boli endocrine, a unei predispoziții genetice, a unor tulburări metabolice din organism. Un chist se poate forma și în prezența bolilor inflamatorii pelviene. Este posibil să fi auzit că cauza acestei boli este hipotermia. Și poate fi, într-adevăr, declanșatorul dezvoltării chistului.

Adesea chisturile se rezolvă de la sine și chiar nu este nevoie de intervenție chirurgicală. În cazul în care, la screening, se detectează un chist asimptomatic de cel mult 6 centimetri, medicul îl poate monitoriza și nu poate lua măsuri drastice sub formă de intervenție chirurgicală timp de 60 de zile. În cazul în care masa nu se rezolvă în câteva luni, este indicată, desigur, intervenția chirurgicală. Chisturile care au regresat în această perioadă necesită un control ecografic.

Care sunt pericolele pentru sănătate provocate de chisturi?

În ciuda faptului că este vorba de o masă benignă, există un pericol. Un chist poate provoca infertilitate, iar ruptura acestuia duce la hemoragie în interiorul cavității abdominale. Printre complicații se numără, răsucirea chistului, supurația. Toate aceste complicații necesită o intervenție chirurgicală imediată.

Ce este important să știe fiecare femeie? Având în vedere că chistul poate să nu se manifeste deloc, dar dezvoltarea sa poate fi fie foarte lentă, fie prea rapidă, este important să fie examinată de un ginecolog cel puțin o dată pe an. Dacă ați mai avut boli pelviene înainte, cel mai bine este să faceți un control pelvian cel puțin o dată la șase luni.

Din moment ce ai aflat ce este chistul este bine să cunoști și ce este bine de făcut pentru a preveni probabilitatea de a dezvolta un chist, țineți sub observație echilibrul hormonal. Hormonii controlează literalmente corpul unei femei. Echilibrul hormonal afectează fertilitatea, regularitatea ciclului menstrual, bunăstarea generală și chiar sănătatea întregului organism. Dezechilibrul hormonal nu reprezintă doar o probabilitate mare de a dezvolta boli pelviene, ci și alte organe și sisteme ale corpului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite