duminică, 21 iulie, 2024

Ce este depresia și ce simptome prezintă? Conf. dr. Andreea Szalontay: „Nu dormim suficient, suntem permanent obosiți, avem o stare de irascibilitate” – VIDEO

Dacă nu știi ce este depresia și ce simptome prezintă, ai ajuns în locul potrivit. În emisiunea BZI LIVE, medicul psihiatru Andreea Szalontay, de la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași, a discutat despre această afecțiune și despre modul în care poate fi tratată.

Depresia reprezintă o tulburare a dispoziției, care duce la apariția unui sentiment persistent de tristețe și de pierdere a interesului sau a plăcerii. Cunoscută și sub numele de depresie clinică, aceasta influențează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă. Tulburarea poate genera atât probleme emoționale, cât și fizice, uneori exercitând o influență puternică în desfășurarea activităților cotidiene.

Un episod depresiv este marcat de tristețe profundă, însoțită de pierderea bucuriei de a trăi și de haos interior.

Ce este depresia și ce simptome prezintă? Conf. dr. Andreea Szalontay: „Suntem mai retrași sau plângem foarte mult”

Potrivit medicului psihiatru Andreea Szalontay, depresia se manifestă printr-o stare de tristețe, care durează de o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi 2-3 săptămâni. De asemenea, persoanele care se confruntă cu această tulburare nu dorm suficient, sunt permanent obosite, sunt nervoase sau foarte labile, plâng foarte ușor sau au tot felul de tulburări somatice (de exemplu, durere de cap persistentă).

„Dacă intuim sau dacă cei din jur își dau seama că ceva s-a petrecut cu noi și ne-am schimbat comportamentul față de cum eram noi înainte. Adică suntem mai retrași sau plângem foarte mult, avem o stare de tristețe, care durează de acum de o perioadă mai lungă de timp (2-3 săptămâni), nu dormim suficient, suntem permanent obosiți, avem o stare de irascibilitate, suntem mai nervoși sau foarte labili, plângem foarte ușor, avem tot felul de tulburări somatice și aici mă refer, în special, la o cefalee (durere de cap), care poate să fie persistentă, oboseala, atunci e momentul să nu mai stăm atât de mult pe gânduri și să ne ducem să întrebăm măcar medicul de familie, dacă nu psihiatrul, dacă nu cumva este vorba de o tulburare, cum ar fi depresia, care poate fi tratată.”, a declarat medicul Andreea Szalontay, la BZI LIVE.

Conf. dr. Andreea Szalontay: „Odată ce am descoperit repede aceste simptome și punem un diagnostic foarte rapid, depresia trece cu tratament 100%”

Fiindcă simptomele depresiei nu dispar fără tratament medicamentos sau terapie, este foarte importantă stabilirea cât mai rapidă a unui diagnostic. În acest caz, depresia trece cu tratament 100%. În schimb, dacă nu este tratată la timp, depresia se poate agrava și devine mai dificil de combătut. Astfel, tratamentul trebuie făcut pe o durată mai lungă de timp, lucru care este greu acceptat de pacient.

„Și de ce spun că este foarte bine s-o facem cât mai repede? Pentru că odată ce am descoperit repede aceste simptome și punem un diagnostic foarte rapid, depresia trece cu tratament 100%. Adică nu rămânem cu sechele ulterior. Mă refer la o insomnie, la o stare de anxietate, la o cefalee. Dacă, în schimb, ne considerăm noi foarte puternici și lăsăm lucrurile să treacă, ele se pot croniciza. Trec câteodata câteva luni, până când pacientul are „curaj”, ca să spun așa, că nu e nicio nenorocire să te adresezi unui psihiatru, lucrurile se pot croniciza și sunt mai greu de tratat. Și tratamentul va trebui să fie făcut pe o durată mai lungă de timp, lucru care este greu acceptat de pacient.”, a completat medicul psihiatru Andreea Szalontay.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite