Dacă nu știi ce este dispneea și cum se manifestă, ai nimerit cum nu se poate mai bine! În acest articol, prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic pneumolog și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, a discutat despre dispnee și despre cauzele care duc la apariția ei.
Dispneea (sau respirația cu dificultate) reprezintă senzația de respirație neplăcută, incomodă și, de cele mai multe ori înspăimântătoare. În funcție de cauza ei, dispneea poate fi pulmonară, cardiacă sau generată de alte organe și, astfel, este tratată diferit.
Vestea bună este că, odată identificată cauza dispneei, aceasta poate fi tratată până la ameliorare sau chiar vindecare completă, în majoritatea cazurilor.
Ce este dispneea și cum se manifestă? Prof. dr. Miron Alexandru Bogdan: „Poate să însemne, pur și simplu, deficit de antrenament fizic”
Dispneea, în termeni uzuali, înseamnă respirație grea. La om, respirația grea poate să aibă o listă lungă de cauze. Printre acestea se află deficitul de antrenament fizic, fiindcă sunt oameni care sunt excesiv de sedentari, care stau prea mult într-un singur loc și nu-și exersează mușchii și sistemele de mișcare. De asemenea, dispneea poate apărea și la persoanele obeze, deoarece le încarcă travaliul respirator.
„Dispnee, în termeni non medicali, înseamnă respirație grea, care, în mod specific la hipertensiunea pulmonară se produce doar la efort. Dar atenție! Respirația grea, la un om, poate să aibă o listă lungă de cauze. Poate să însemne, pur și simplu, deficit de antrenament fizic. Oamenii care sunt excesiv de sedentari, care stau prea mult locului și nu-și exersează mușchii și sistemele de mișcare.
Al doilea, persoanele care sunt obeze, care sunt cu spor mare de kilograme, care le încarcă travaliul respirator, pe de altă parte boli adevărate. Fiindcă obezitatea poate să fie și o boală, dacă e foarte severă. De altminteri, cei care sunt mai rotunjori, sunt iubiții noștri și sunt cu noi, care-i problema? Avem foarte mulți oameni în jurul nostru care sunt rotunjori, dar obezitatea în formele sale cele mai severe chiar devine o boală.”, a declarat prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, pentru BZI LIVE.
Prof. dr. Miron Alexandru Bogdan: „BPOC este pedeapsa pe care o primesc deseori marii fumători”
Important de precizat este dispneea este un simptom și nu o boală, care poate să apară și la persoanele cu astm bronșic ori la cele se confruntă cu bronhopneumopatia cronică obstructivă, în acronim BPOC. Această din urmă afecțiune unește bronșita cronică cu emfizemul pulmonar și devine, în majoritatea cazurilor, pedeapsa pe care o primesc marii fumători. Chiar dacă unii dintre ei scapă, foarte mulți ajung să se îmbolnăvească grav, iar dacă nu învață să se lase de fumat, afecțiunea progresează până îi omoară în dispnee, în respirație grea, până la insuficiență respiratorie.
„Există boli adevărate și în primul rând am să numesc bolile numite obstructive respiratorii, care se exprimă printr-o îngustare a căilor aeriene. O boală care apare și la copii, și la adolescenți, și la tineri, și la vârstnici, care se numește astm bronșic sau, pe scurt, astm, altă boală care se numește bronhopneumopatia cronică obstructivă, în acronim BPOC, care unește bronșita cronică cu emfizemul pulmonar și care este pedeapsa pe care o primesc deseori marii fumători. Uneori, marii fumători mai scapă, dar ăștia care se îmbolnăvesc de BPOC nu o duc bine și e o boală care, mai cu seamă, dacă nu învață să se lase de fumat progresează până îi omoară în dispnee, în respirație grea, până la insuficiență respiratorie.”, a adăugat prof. dr. Miron Alexandru Bogdan.