luni, 24 iunie, 2024

Ce este dragostea? Părintele Calistrat Chifan: „Dragostea nu cade niciodată” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a prezentat în emisiunea BZI LIVE definiția dragostei. Ce este dragostea și cum trebuie înțeleasă de credincioși?

Dragostea are semnifiații diferite pentru fiecare individ în parte. Ea poate fi privită în multe moduri, de la capacitatea de sacrificiu, la modul în care ne poate orbi şi până la energia creativă, roditoare, pe care ne-o conferă. În general, dragostea poate fi definită ca un sentiment complex, manifestat prin afecțiune puternică. Mai mult decât atât, dragostea interpersonală poate fi platonică, concept prin care se înțelege o afecțiune purificată de gesturi sau dovezi de natură fizică.

Ce este dragostea? Părintele Calistrat Chifan: „Dacă ai dragoste, oricând ești dispus să faci binele”â

Părintele Calistrat Chifan a precizat că dragostea nu cade niciodată, deoarece îndelung iartă, îndelung rabdă, nu se trufește, nu se mândrește și nu ține minte răul. Dacă avem parte de dragoste, oricând suntem dispuși să facem bine și să ne asemănăm lui Dumnezeu, adaugă îndrăgitul duhovnic.

„Ce-i dragostea? Îndelung iartă, îndelung rabdă, nu se trufește, nu se mândrește, nu ține minte răul. Dargostea nu cade niciodată. Adică dacă ai dragoste, oricând ești dispus să faci binele și te asemeni cu Dumnezeu. Acum, avem o treaptă și mai înaltă că noi căutăm, repet, eu am întotdeauna așa o chestiune, nu sunt, nici nu mă consider la vreo măsură 0, deci pe linia de jos, nici măcar pe prima treaptă a scării, dar pot spune așa. Nu am pretins niciodată nici că aș fi ascet, nici că aș fi mare rugător, nici că aș fi înaintevăzător, nici că aș fi vreun trăitor ce nu s-a mai văzut, sunt un om total obișnuit, ca toți ceilalți, doar într-o uniformă neagră, pe care nu știu încă dacă o cinstesc la măsura cuvenită. Deci noi trebuie să facem mult mai mult pentru această haină, decât se vede cu ochiul liber.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Din învățăturile părintelui Calistrat Chifan: „Când vrei să cunoști un om sporit, nu te oprești la povești”

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că atunci când vrem să cunoaștem un om sporit, să nu ne oprim la povești, fiindcă nu trăim din fantasmagorii, din hioperbole, din metafore, din închipuiri sau din invenții. Pentru a ilustra acest lucru, duhovnicul a relatat o pildă deosebită, plină de tâlc.

„Spun următorul lucru. În momentul când vrei să cunoști un om sporit, nu te oprești la povești. Noi nu trăim din fantasmagorii, nu trăim din hiperbole, nu trăim din metafore, nu trăim din închipuiri, din invenții. Mie îmi place câteodată, așa, când mai citesc chiar și sinaxarele constantinopolitane ale noastre, viețile de sfinți, acolo scrie că postea fără măsură, se ruga fără măsură, știe doar Dumnezeu. El ne dă măsura tuturor. Mă duc la Simeon și Ioan cel nebun pentru Hristos din Amasia și îl găsim pe Simeon, după 40 de zile de post nimic mâncând și nimic bând ca și Hristos, stând în mijlocul cetății, cu o bucată de sârmă legată după el, cu un cârnat de porc și stând în cap și mâncând boabe de bob muiate. Și vine la el unul din marii filosofi ai locului, care știa că el e un mare trăitor, dar face și pe nebunul și zice: „Auzi, pustnice, tu știi de ce a căzut Origen?”. Nu i-a dat niciun răspuns și mânca în continuare boabe. Origen a fost inteligent, a fost luminat, dar nu a avut asceza și postul.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite