miercuri, 17 aprilie, 2024

Ce este hernia de disc? De ce această boală a devenit atât de frecventă?

Ce este hernia de disc este o întrebare frecventă pusă de către persoanele cu un stil de viață sedentar. Dar dacă nu mergeți la medic la timp, chiar și scolioza obișnuită poate duce la o complicație. De o astfel de boală va fi mult mai greu de scăpat.

Discurile intervertebrale reduc presiunea dintre vertebre. O hernie de disc este un proces prin care nucleele acestora se umflă în canalul vertebral. Motivul este inelul fibros rupt. În mod normal, acesta înconjoară discul și distribuie presiunea în mod egal. Dacă acesta se rupe pe o parte, nucleul discului intervertebral iese în afară. Durerea apare atunci când rădăcinile nervoase din jurul vertebrelor sunt ciupite. Datorită conexiunii fibrelor nervoase cu măduva spinării, durerea nu se concentrează în zona afectată a spatelui, ci se poate răspândi la braț sau la picior.

Ce este hernia de disc? Simptomele bolii

O hernie de disc se poate dezvolta în orice loc al coloanei vertebrale. O durere înțepătoare sau de tragere la locul de rupere a cartilajului va indica locația. Zona se poate mări și poate deveni mai dureroasă la mișcare. În plus, există câteva simptome care pot indica o hernie de disc.

Printre acestea se numără durere la nivelul extremităților, umerilor sau pieptului, mobilitate redusă la nivelul coloanei vertebrale și sensibilitate scăzută și slăbiciune în mușchii din picioare sau brațe. De asemenea, mulți pacienți suferă de tulburări neurologice, precum dureri de cap, insomnie, modificări ale tensiunii arteriale, slăbiciune, amețeli.

În unele cazuri, pacienții se plâng de tulburări ale sistemului genito-urinar și ale funcției intestinale. Simptomele depind de localizarea herniei. Durerea de umăr, amorțeala și slăbiciunea brațelor sunt semne de afectare cervicală. Dacă discul din partea inferioară a spatelui este rupt, vor fi afectate intestinele și organele pelviene. Amorțeala și durerea se vor răspândi în șolduri, picioare sau picioare în întregime.

Care sunt cauzele herniei de disc? Când trebuie să te adresezi unui medic?

Degenerarea discului intervertebral, ca multe alte boli ale coloanei vertebrale, este cauzată de poziționarea noastră nefirească a scheletului. Coloana lombosacrată este cea mai susceptibilă la procesul de degenerare, întreaga greutate a persoanei apasă pe ea de sus.

Desigur, dacă sunteți fericitul posesor al unei sănătăți excelente și al unui fizic atletic, precum și dacă duceți un stil de viață activ, nu aveți de ce să vă temeți. Dar dacă aveți o afecțiune preexistentă a coloanei vertebrale, mușchi slabi ai spatelui sau o accidentare recentă, posibilitatea viitoare de a suferi o hernie de disc este foarte mare.

În plus, greutatea excesivă contribuie la descompunerea inelelor fibroase. Vertebrele sunt deja supuse unei presiuni enorme, iar dacă sunt supraponderale, este posibil ca ele pur și simplu să nu poată rezista la sarcina mare. Un alt factor în dezvoltarea unei hernii este slăbirea organismului din cauza vârstei înaintate, a bolilor autoimune și a metabolismului afectat. Toate acestea afectează rezistența cartilajelor și a oaselor din coloana vertebrală.

Persoanele care se întreabă ce este hernia de disc, se întreabă și de către cine este tratată afecțiunea. Ei bine, trebuie să știți că bolile de spate sunt tratate de un ortoped și de un neurolog. De asemenea, este posibil să vă întâlniți cu alți specialiști, precum un neurochirurg. Cel din urmă va efectua o intervenție chirurgicală dacă se dovedește a fi necesară. Iar în cazul tratamentului conservator, veți fi îndrumat către fizioterapeuți, terapeuți de masaj și un terapeut de exerciții fizice.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite