marți, 8 octombrie, 2024

Ce este milostenia? Părintele Calistrat Chifan dezvăluie, la BZI LIVE, în ce constă milostenia adevărată – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce este milostenia. Iată în ce constă milostenia adevărată, potrivit îndrăgitului duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

Milostenia este binefacere, pomană sau danie făcută unei mănăstiri, unei biserici ori unui om sărac. Potrivit oamenilor bisericii, aceasta reprezintă cea mai simplă formă prin care credinciosul poate face să se reverse asupra lui milele lui Dumnezeu cele mai bune și mai frumoase. Este o cale atât de ușoară, pentru că nu ni se cere să oferim mult, ci doar puțin din ceea ce avem. Milostenia adevărată are loc doar atunci când oferim din inimă din puținul nostru. Iată ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur despre această virtute: „Oamenii fac milostenie ca oameni și obțin în schimb milostenia de la Dumnezeul universului. Milostenia omenească și cea dumnezeiască nu sunt egale: între ele există o distanță atât de mare, precum este între răutate și bunătate”.

Ce este milostenia? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, prin milostenie ar trebui să înțelegem că oferind ceva unui om sărac, primim mai mult în Împărăția lui Dumnezeu. De pildă, atunci când dăm un coș cu fructe de pomană din grădina noastră, înseamnă că am făcut milostenie, dar doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Fiindcă El le-a udat, le-a crescut și le-a copt.

„Când noi dăm un coș cu fructe de pomană din grădina noastră, avem plată că le-am dat? Avem. Dar să nu uităm că un Dumnezeu le-a udat, le-a crescut și le-a copt. „Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție, că ne-ai dat roadă pământului. Uite, dau și celor săraci dintr-însa.” Aia e milostenia. Poți să să spui că ai făcut milostenie, în momentul când tragi o zi la coasă sau tragi o zi la sapă sau la târnăcop sau la zidărie sau în construcție sau în munca grea, ai primit seara 100 de lei sau 200 de lei, cât e ziua de muncă, te-ai dus și ai cumpărat de ei alimente, ce vrei tu, și pe acelea le dai de pomană unui sărac. Aia e milostenia adevărată.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Toți s-au ostenit, pentru că tu n-ai dat din munca ta, ai dat din munca colectivă”

De asemenea, părintele Calistrat ne spune că milostenie poate face și un patron unei biserici. El poate să doneze o sumă oarecare de bani, dar să fie pomeniți și cei care l-au ajutat să adune avere, fiindcă ei au muncit pentru bunăstarea lui. Mai mult decât atât, îndrăgitul duhovnic oferă și un sfat prețios angajatorilor.

„De exemplu, patronul se duce și se întâlnește cu un preot și spune: „Părinte, am să te sponsorizez cu 100 de milioane.” Și patronul e trecut acolo: Nea’ Vasile, ctitor la mănăstirea cutare, la biserica cutare, patronul cutare, îi mai dă o diplomă, îi mai dă un buchet de flori, nu! Ar trebui scris acolo: patronul Vasile sau Ion cu toți angajații, pentru că banul acela este sudoarea cei care a băgat ața în ac, este sudoarea celui ce a stat cu aparatul de sudură în mână, celui ce a tras la țapină, celui ce a săpat la hârleț, celui ce a manevrat macaraua, celui care a încărcat și a descărcat, celui ce a prășit, celui ce a udat, toți fac parte. Deci nu-i unul singur de sine, toți s-au ostenit, pentru că tu n-ai dat din munca ta, ai dat din munca colectivă, a tuturor, chiar dacă ai dat-o ca sponsorizare, foarte bine, dar este a tuturor plata. Cum și blestemele și necazurile sunt ale tuturor. Pentru că în momentul în care neîndreptățești sluga sau angajatul și i-ai oprit plata, ăla fie că scapă o lacrimă, fie că scapă un oftat, fie că nu i-a ajuns 5 lei să încalțe un copil, fie că nu i-a ajuns de un tramvai, de o factură și el tremură sau zice o vorbă și dacă tu ești vinovat și ai rupt de acolo doi lei, ăia se întorc împotriva ta ca focul pe capul tău. Deci și asta trebuie avut grijă.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite