marți, 8 octombrie, 2024

Ce este ocluzia de venă retiniană? Dr. Ciprian Danielescu: „Nu este așa de dramatică, în sensul că nu scade brusc vederea la 0 aproape” – VIDEO

Dr. Ciprian Danielescu, șeful secției de oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre ocluzia de venă retiniană. Ce este și cum poate fi tratată?

Ocluzia de venă retiniană reprezintă o obstrucție a sistemului venos retinian printr-un tromb și poate afecta vena centrală retiniană sau doar un ram venos. De regulă, problema este întâlnită la pacienții în vârstă și se manifestă prin scăderea vederii din cauza apariției edemului cistoid macular. Acesta din urmă este generat de permeabilitatea vasculară crescută și este accentuat de ischemia retiniană coexistentă, care mărește secreția factorului de creștere endotelial vascular. (VEGF)

Ocluzia de venă de retină constituie o urgență medicală și impune un consult oftalmologic realizat la timp.

Ce este ocluzia de venă retiniană? Dr. Ciprian Danielescu: „Este un accident vascular intraocular”

Ocluzia de venă de retină este, potrivit medicului Ciprian Danielescu, un accident vascular intraocular, care poate să prindă vena centrală a retinei sau un ram din vena centrală, astfel încât să determine atât forme grave, cât și ușoare. Printre cei mai întâlniți factori de risc în ceea ce privește această afecțiune, se numără: fumatul, hipertensiunea, diabetul, hiperlipidemia, hiperhomocisteinemia, bolile de coagulare, utilizarea pilulei, bolile sistemice inflamatorii contraceptive, prezenţa glaucomului, hipermetropie (ochi mici) sau compresiunea orbitară inflamatorie sau tumorală.

„Este tot un accident vascular intraocular, care poate să prindă vena centrală a retinei sau un ram din vena centrală, astfel încât unii oamenii au forme mai grave, alții au forme mai ușoare. Nu este așa de dramatică ocluzia de arteră, în sensul că nu scade brusc vederea la 0 aproape. Adesea pacienții spun: „În zilele trecute, dimineața mă trezeam cu ceață și în cursul zilei își revenea”. Deci acesta este un simptom, care ar trebui să ne pună pe gânduri. Întotdeauna sunt oameni care se știu cu probleme cardiovasculare: hipertensiunea, colesterolul, glicemia crescută, deși diabetul își are rolul său aici, poate pilula contraceptivă estrogenică ar mai fi un factor de risc. Aici s-ar putea să fie colegi care să mă contrazică, să spună că au apărut pilule mai performante și așa mai departe.”, a declarat medicul Ciprian Danielescu, pentru BZI LIVE.

medicul ciprian danielescu în studioulo bzi live
Dr. Ciprian Danielescu: „Nu este așa de dramatică ocluzia de arteră, în sensul că nu scade brusc vederea la 0 aproape.”

Tratament pentru ocluzia de venă de retină

Ocluzia de venă retiniană se tratează prin injecţii intraoculare anti-VEGF (bevacizumab, ranibizumab, aflibercept) și prin injecţii intraoculare cu steroizi (triamcinolon acetonid, implant de dexametazonă). Pentru stabilizarea acuității vizuale și pentru prevenirea edemului cistoid macular se recomandă repetarea injecțiilor intraoculare la o perioadă de timp stabilită de medicul curant.

Din fericire, tratamentul anti-VEGF, efectuat la timp, oferă şanse mari de recuperare şi de stabilizare a vederii. De precizat este că edemul cistoid afectează fovea (centrul vederii), iar 50% din pacienţii cu ocluzie de ram venos păstrează în timp o vedere bună (> 0.5).

Așadar, dacă vă confruntați cu o deterioare rapidă a acuității vizuale în decursc de câteva minute sau de câteva ore, nu ezitați să mergeți, de urgență, la medic. Tratamentul ar putea fi instituit rapid, iar vederea dumneavoastră ar putea fi complet restabilită.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite