miercuri, 17 aprilie, 2024

Ce este omenia? Părintele Calistrat Chifan: „Când nu ești cinstit, harul Duhului Sfânt nu-i cu tine” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce este omenia. Îndrăgitul duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit motivul pentru care nu trebuie să stăm la discuții atunci când omenia lipsește.

Omenia reprezintă un complex de calități alese ale unei persoane. Astfel că, a fi omenos înseamnă a fi ospitalier și, în același timp, onest și înseamnă a fi o persoană onorabilă, dar și cuviincioasă. De asemenea, a fi omenos se referă și la a fi un om bun, dar și la a fi om, pur și simplu, în sensul de a-ți manifesta firea ta, natura care te definește, așa cum a fost construită de Dumnezeu. Potrivit lui George Racoveanu, un cunoscut teolog ortodox român, care s-a stins din viață în anul 1967, omenia constituie „un buchet de flori ale sufletului”, iar podoabele sale sunt reprezentate din „iubirea de străini” și din „ținerea cuvântului dat, sentimentul onoarei, dispoziția de jertfă, spiritul dreptății, mărinimia, modestia, credința în Dumnezeu” (sintagme preluate din lucrarea „Omenia și frumusețea cea dintâi”).

Ce este omenia? Părintele Calistrat Chifan: „Orice te-ai făcut, dar om când te faci?”

Părintele Calistrat Chifan susține că putem avea orice funcție, dar dacă nu suntem cinstiți, harul Duhului Sfânt ne părăsește numaidecât. Fie că suntem preoți, ingineri, șefi, fie că suntem miniștri, președinți, polițiști, judecători sau avocați, atât timp cât lipsește omenia, nu merităm să fim ascultați și prețuiți. Potrivit Sfintei Scripturi, ce este vouă da, să fie da, ce este vouă nu, să fie nu, ce este mai mult, este de la diavol.

„Când nu ești cinstit, harul Duhului Sfânt nu-i cu tine. Poți să ai orice funcție. Cum spune Patericul: „Orice te-ai făcut, dar om când te faci?” Te-ai făcut preot, om când te faci? Te-ai făcut inginer, om când te faci? Te-ai făcut ministru, om când te faci? Te-ai făcut președinte, om când te faci? Te-ai făcut șef, polițist, judecător, avocat, om când te faci? Deci când lipsește omenia, nu stăm la discuții. „Și ochii celor mândri vei zdrobi.” Cu cei cei ce lucrează fărădelegea, spune psalmistul, nu mă voi însoți cu aleșii lor. Punct. Nu trebuie să întindem vorba. Ce ne spune Scriptura? Ce este vouă da, să fie da, ce este vouă nu, să fie nu, ce e mai mult, e de la diavol.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Noi vorbim de toleranță, dar nu de îngăduință”

Îndrăgitul duhovnic susține toleranța, dar nu și îngăduința. De pildă, se poate ruga pentru un om care suferă de patima beției, fiindcă este neputincios, dar nu poate accepta situația în care o astfel de persoană încurajează și pe alți oameni să bea. El este de părere că cel ce a păcătuit trebuie să răspundă singur pentru păcatele sale.

„Noi vorbim de toleranță, dar nu de îngăduință. Și o să mă întrebați de ce? Am un om luptat de patima beției, e o luptă proprie. El știe de ce nu se abține, el știe de ce cade, el știe de ce-i neputincios, el știe de ce e nevoie să bea, dar pe ăla îl compătimesc și mă rog pentru el. El, săracul, se autodistruge câte oleacă. Pentru el pot să pun o rugăciune. Dar când tu când mergi și îi tragi pe alții la beție și vrei să-i strici și să-i îmbeți ca tine, atunci n-am cum să te iert. Acolo nu mai e toleranță, acolo trebuie tăiat cu cuțitul.

Legea este sabia lui Dumnezeu. Dacă ești cinstit, spune apostolul, n-ai a te teme, dacă nu, tu vei suporta rigoarea legii. Deci nu ne jucăm. Legea ce face? Te iartă, dar îți aplică legea. Ai făcut un păcat mai mic, o greșeală mai mică, dai o amendă, ai făcut o greșeală un pic mai mare, iei cu suspendare, ai făcut o greșeală grosolană, iei cu executare. Deci nu te joci.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite