Ce este osteonecroza aseptică de cap femural? Conf. dr. Dan Cionca: „Este o patologie predominant masculină” – VIDEO

Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre osteonecroza aseptică de cap femural. În ce constă această afecțiune și de ce se manifestă, în special, la bărbați?

Osteonecroza aseptică de cap femural sau necroza avasculară de cap femural reprezintă o boală dureroasă a șoldului, care își face apariția în momentul în care vascularizația de la nivelul șoldului este întreruptă. Fiindcă celulele osoase mor în lipsa sângelui, are loc necroza aseptică de cap femural, care poate conduce, în cele din urmă, la distrugerea articulației șoldului și la apariția artrozei (coxartroză).

Chiar dacă osteonecroza se poate manifesta la orice os, necroza vasculară se fixează, în majoritatea cazurilor, la nivelul șoldului.

Ce este osteonecroza aseptică de cap femural? Conf. dr. Dan Cionca: „Interesează bărbatul de 40-50 de ani și poate fi sancționată printr-o endoprotezare”

Osteonecroza șoldului apare atunci când este întreruptă alimentarea cu sânge a capului femural. Astfel, osul de la capătul superior femurului (capul femural) moare, fapt ce duce la prăbuşirea capului femural. La rândul său, se prăbușește și cartilajul articular care acoperă oasele șoldului, ceea ce determină apariția artrozei și a invalidității.

Important de precizat este că boala afectează adesea bărbații, în special cei trecuți de 40-50 de ani. Aceasta poate fi sancționată printr-o endoprotezare.

„Există o patologie predominant masculină și mă refer la osteonecroza aseptică de cap femural, care interesează bărbatul de 40-50 de ani și care poate fi sancționată printr-o endoprotezare. Avem avantajul acestor programe naționale. Mă refer și la programele naționale de protezare și la cele de instabilități, care oferă pacienților șansa de a accesa o proteză gratuită. Și sigur sunt proteze performante, pe care un pacient, în funcție de vârsta pe care o are, o poate accesa. Am spus în funcție de vârstă pentru că tipurile de proteze pot fi diferite, în funcție de vârsta pacientului. Și mă refer, în special, la interfața dintre componentele protetice.”, a declarat conf. dr. Dan Cionca, pentru BZI LIVE.

medicul dan cionca în studioul bzi live
Osteonecroza șoldului apare atunci când este întreruptă alimentarea cu sânge a capului femural.

Conf. dr. Dan Cionca: „Protezele sunt niște implanturi metalice, care încearcă să reproducă aspectul extremității protezate”

Potrivit medicului Dan Cionca, protezele care vin în ajutorul pacienților afectați de osteonecroza aseptică de cap femural sunt niște implanturi metalice, care încearcă să reproducă inclusiv dimensional, nu numai ca formă, aspectul extremității protezate. Prin urmare, dimensiunile protezei trebuie să se adapteze perfect dimensiunilor individuale.

„Protezele sunt niște implanturi metalice, care încearcă să reproducă inclusiv dimensional, nu numai ca formă, aspectul extremității protezate. Mă refer fie la femur, la șold, fie la genunchi. În general, trebuie să adaptezi dimensiunile, pentru că inițial îți faci un plaining preoperator, trebuie să adaptezi dimensiunile protezei dimensiunilor individuale. Ai la dispoziție un întreg set de componente protetice și, intraoperator, coordonând detaliile cu cele preoperatorii, poți alege proteza corespunzătoare.

În general, e bine ca în ortopedie operațiile să nu dureze mult, pentru că riscul septic este mai mare decât în chirurgia digestivă, în chirurgia plastică și reconstructivă, unde apelăm structuri foarte bine vascularizate. Și atunci riscul septic este mai mic. În cazul patologiei articulare, cartilajul fiind o structură mai prost vascularizată, osul la fel, e bine ca expunerea exterioară să fie cât mai mică. Deci cu cât durează mai puțin, cu atât mai bine.”, a mai spus conf. dr. Dan Cionca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite