Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce este păcatul. Duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a oferit definiția completă a păcatului și a arătat în ce constă mistica acestuia.
Păcatul reprezintă un act, un cuvânt, un gând sau o omisiune de a face binele, care se săvârșește împotriva voinței lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, păcatul constituie încălcarea unei legi sau a unei porunci bisericești, o fărădelege, o abatere de la o normă religioasă, o vină sau o greșeală, care poate fi iertată sau nu de un duhovnic.
Ce este păcatul? Părintele Calistrat Chifan: „Este călcarea ascultării de Dumnezeu, este respingerea dragostei dumnezeiești”
Potrivit părintelui Calistrat Chifan, păcatul este despărțirea de Dumnezeu, călcarea voii de Dumnezeu, călcarea ascultării de Dumnezeu, respingerea dragostei dumnezeiești, respingerea milei dumnezeiești sau neascultarea față de porunca Celui care ne-a creat.
„Deschizând, în primul rând, cartea de specialitate spirituală, Filocalia sau Războiul nevăzut al Sfântului Nicodim Aghioritul, știm că păcatul este despărțirea de Dumnezeu, sau călcarea voii lui Dumnezeu, sau călcarea ascultării de Dumnezeu, sau respingerea dragostei dumnezeiești, sau respingerea milei dumnezeiești, sau neascultarea față de porunca Creatorului. Lucrul acesta îl putem spune sub următoarea formă: omul, cât este sub lege, este sub har și când este în afara legii este sub păcat.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Noi avem două cupole: mistica rugăciunii și mistica păcatului”. Iată ce presupun acestea
Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că oamenii se află sub două cupole, și anume: mistica rugăciunii și mistica păcatului. Mistica rugăciunii este cea care pavează drumul către vederea dumnezeiască și este alcătuită din mai multe trepte: extaz, uimire, răpire, vedere duhovnicească, lumină dumnezeiască și întâlnirea cu Dumnezeu. În schimb, mistica păcatului este cea care conduce omul spre dulceața păcatului, până la demonizarea sufletească, trupească și, în final, la contactul cu diavolul.
„Noi avem două cupole, o spune un arhimandrit Rafail Rus, care a scris o carte excepțională despre păcat și spune așa: că avem mistica rugăciunii, care duce la vederea dumnezeiască și vorbim de toate treptele (extazul, uimirea, răpirea, vederea duhovnicească, lumina dumnezeiască, lumina taborică și întâlnirea cu Dumnezeu, deci prin puterea rugăciunii) și avem mistica păcatului, care duce la dulceața păcatului, îndulcirea cu păcatul și dorința de a păcătui, săvârșirea păcatului până la orgiastic, apoi mega amplificarea păcatului, dorința de a face păcatul cât mai grozav, cât mai hiperbolizat, să credem ceva ce nu s-a mai văzut sau nu s-a mai putut gândi. Apoi se intră în mistica păcatului. Ce înseamnă mistica păcatului? Până la demonizarea sufletească, demonizarea trupească și până la contactul cu diavolul, adică ceea ce numim noi spiritiști, vorbirea cu morți, vrăjitoria, ghicitul, dracii înainte mergători, sunt toate treptele astea, care tot felul de slujitori au și în rândul lor și fiecare ajunge la un anumit fel de păcat.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.