Dr. Solange Tamara Roșu, șefa UPU a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre pneumonie. În ce constă această afecțiune și cum poate fi tratată?
Pneumonia reprezintă o infecție apărută într-unul dintre plămâni sau în ambii plămâni. Aceasta poate fi generată de o bacterie, de virusuri, dar și de anumite ciuperci microscopice, cunoscute sub numele de fungi.
Pneumonia poate fi de mai multe tipuri, dar des întâlnită este pneumonia bacteriană. Afecțiunea determină apariția unei inflamații în alveolele pulmonare, care constituie, de fapt, unitatea structurală și funcțională a plămânilor – cavități mici de plămâni, acoperite de capilare arteriale și venoase.
În momentul în care o infecție își face apariția în plămâni, are loc umplerea alveolelor cu lichid sau puroi, fapt ce îl împiedică pe pacient să respire corect. Acest lucru necesită intervenția medicilor.
Ce este pneumonia și ce simptome prezintă? Dr. Solange Tamara Roșu: „Virusurile nu au o barieră, mai și coboară”
Pneumonia poate fi determinată de multe microorganisme sau germeni, care, uneori, pot să depășească puterea de apărare a sistemului imunitar. Transmiterea acestora se realizează pe calea aerului.
În ceea ce privește simptomele pneumoniei, acestea pot varia de la ușoare până la severe, care pot pune în pericol viața pacientului. Cele mai frecvente simptome sunt: tusea productivă (cu mucus), febra, transpirația, frisoanele, dificultatea în respirație și durerile în piept. În funcție de cauza și severitatea infecției, dar și în funcție de vârsta pacientului și de starea sa generală de sănătate, simptomele pot varia.
„Virozele respiratorii au etiologii virale multiple, peste 200. Tropismul în căile respiratorii începe unde? Pe unde intră, nas, gât. Deci marea majoritate a virozelor respiratorii sunt infecții de căi aeriene superioare. Însă, sigur, virusurile doar nu au barieră, mai și coboară. Ca atare, ajungem și la infecții respiratorii de căi aeriene inferioare: pneumonii, bronhopneumonii, bronșiolite la cei de vârstă mică, în principal până la șase luni. Că este un virus care generează această bronșiolită și nu o dată, de mai multe ori, că pacientul devine sensibilizat oarecum și la alte viroze, face aceeași manifestare. Ca atare, infecțiile respiratorii de căi aeriene inferioare sunt clar mai puține, dar există. Și impactul general asupra pacientului și nu numai, și a familiei, este mult mai mare. Fiindcă pacientul are disfuncție respiratorie, febră înaltă, care nu cedează și da, are nevoie chiar de consult de specialitate – medicul de familie, medicul de la urgență, medicul pediatru din ambulatoriul spitalului sau din orice alt cabinet. Acele cazuri care se manifestă sever sunt zgomotoase, se internează chiar în Terapie Intensivă. De ce? Fiindcă au nevoie de oxigenoterapie, unele chiar și de ventilație mecanică.”, a explicat medicul Solange Tamara Roșu, la BZI LIVE.
Dr. Solange Tamara Roșu: „Pneumoniile sunt virale, dar pregătesc terenul pentru suprainfecția bacteriană”
Deși pneomonia este virală, ea pregătește terenul pentru suprainfecția bateriană, potrivit medicului Solange Tamara Roșu. Dacă la început necesită tratament simptomatic, pe parcurs, când devine bacteriană, are nevoie de antibiotice.
„Pneumoniile sunt virale, cele interstițiale, dar deodată ele pregătesc terenul pentru suprainfecția bacteriană. De ce? Fiindcă virusurile, prin modul lor de a exista, deprimă imunitatea și dacă acel pacient are și o comorbiditate și mă gândesc aici la afecțiuni respiratorii cronice, astmul bronșic sau cardiace, metabolice, el este în grupa pacienților cu risc, cu o imunitate sensibilă și, sigur, germenii din mediul înconjurător sunt imediat cantonați în aparatul respirator inferior și pneumonia devine bacteriană, viro-bacteriană în stadiul de trecere, de la cea virală la cea bacteriană și un lob, un teritoriu bine delimitat în plămân poate fi afectat de acea infecție bacteriană. De abia în acest moment, pacienții au nevoie de antibiotice. Până aici am vorbit doar de simptomatice.”, a mai spus dr. Solange Tamara Roșu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.