sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Ce este rezistența la antibiotice? Iată ce soluție există pentru bacteriile multidrog-rezistente – VIDEO

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre rezistența la antibiotice. În ce constă aceasta și ce soluție există pentru bacteriile multidrog-rezistente?

Rezistența la antibiotice este cunoscută de majoritatea oamenilor ca fiind cea mai mare amenințare adresată sănătății globale. Din păcate, ea apare în mod natural, dar procesul este accelerat de folosirea abuzivă sau greșită a antibioticelor, fie că vorbim de oameni sau de animale.

Rezistența la antibiotice poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau țara din care provine. Odată cu trecerea timpului, devin din ce în ce mai greu de tratat un număr tot mai mare de infecții, în special tuberculoza, pneumonia sau gonoreea. Astfel, antibioticele folosite pentru a trata aceste boli devin mai puțin eficient, ducând la o perioadă mai lungă de spitalizare și chiar la deces.

Ce este rezistența la antibiotice și cum poate fi combătută?

Rezistența la antibiotice este generată, potrivit medicului Florin Roșu, de administrarea haotică din punct de vedere al antibioterapiei, nemaiexistând antibiotice de rezervă. În prezent, mai este un singur antibiotic, care a fost sintetizat în jurul anului 1965 și căruia, în primă fază, nu i s-a găsit nicio utilitate. Este vorba despre Colistin, un beneficiu pentru medicină și pentru omenire, în general. A fost redescoperit între anii 2010 – 2011 și de atunci distruge bacteriile multidrog-rezistente.

„Din nefericire, în momentul de față, din cauza administrării haotice din punct de vedere al antibioterapiei, am ajuns ca Pseudomonas, Acinetobacter, Klebsiella să prezinte multidrog resistence, să nu mai avem antibiotice de rezervă. În momentul de față este doar unul singur, se cheamă Colistin, este un antibiotic, care a fost sintetizat undeva la nivelul anului 1965, un antibiotic care în primă fază nu i s-a găsit o utilitate atât de mare. A fost un beneficiu pentru medicină, pentru omenire, pentru că a fost pus deoparte. Iar la nivelul anilor 2010 – 2011 a fost redescoperit. Microorganismele, bacteriile, nu au intrat în contact cu Colistinul, iar acesta are efect asupra acestora.”, a declarat medicul Florin Roșu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

o placuta de laborator care arata rezistenta la antibiotice
„Din nefericire, în momentul de față, din cauza administrării haotice din punct de vedere al antibioterapiei, am ajuns ca Pseudomonas, Acinetobacter, Klebsiella să prezinte multidrog resistence, să nu mai avem antibiotice de rezervă.”

Dr. Florin Roșu: „Încep să ne parvină, din cadrul laboratorului, antibiograme la care aceste microorganisme sunt rezistente la Colistin”

Colistina este un antibiotic din clasa polimixinelor, fiind utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene produse de bacili Gram-negativi, în special cu bacterii multidrug-rezistente precum Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae și Acinetobacter baumannii. Cu toate acestea, potrivit medicului Florin Roșu, îngrijorător este faptul că încep să parvină, din cadrul laboratorului, antibiograme la care aceste microorganisme sunt rezistente la Colistin.

„Îngrijorător este faptul că încep să ne parvină, din cadrul laboratorului, antibiograme la care aceste microorganisme sunt rezistente la Colistin. Sigur, facem tot posibilul printr-o gândire medicală coerentă, astfel încât să-i ajutăm și pe acești pacienți care, din nefericire, prezintă sepsisuri cu microorganisme multidrog rezistente.”, a adăugat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite