sâmbătă, 18 mai, 2024

Ce este scarlatina? Primele semne care anunță boala

Tot mai multe persoane se întreabă ce este scarlatina? Scarlatina este o infecție acută cu predominanță orofaringiană, intoxicație severă și exantem caracteristic. Scarlatina este cauzată de streptococul de grup A, care se transmite prin contact sau prin infecție pe calea aerului.

Prezentarea clinică a scarlatinei include intoxicație generală și febră, angină scarlatinoidă, limfadenită regională, limbă purpurie, erupție cutanată cu puncte fine urmată de scabie fină pe piele. Scarlatina este diagnosticată pe baza simptomelor clinice tipice. Perioada de incubație poate dura de la o zi la zece zile. Boala debutează acut, cu o creștere rapidă a temperaturii însoțită de semne de intoxicație crescândă, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune și tahicardie.

Ce este scarlatina? Teste necesare pentru diagnosticarea bolii

O febră mare în primele zile este adesea însoțită de o mobilitate crescută, euforie, sau dimpotrivă, apatie, somnolență și letargie. O intoxicație semnificativă poate provoca vărsături. Cele mai frecvente complicații sunt complicațiile pio-inflamatorii ale scarlatinei și complicațiile tardive legate de mecanisme infecțioase-alergice.

Gradul ridicat de specificitate a tabloului clinic permite un diagnostic de încredere la interogatoriu și examen fizic. Diagnostic de laborator constă din analiza generală a sângelui, acesta prezintă semne de infecție bacteriană. Deoarece se face un diagnostic rapid specific RCC, izolarea agentului patogen nu se realizează din cauza iraționalității.

Dacă apar complicații cardiovasculare, pacientul are nevoie de un cardiolog, de un ECG și de o ecografie cardiacă. În cazul otitei medii, sunt necesare o examinare și o otoscopie la un otolaringolog. Se efectuează o examinare cu ultrasunete a rinichilor pentru a evalua sistemul urinar. Tratamentul scarlatinei se face, de obicei, la domiciliu, dar pacienții cu un grad sever trebuie spitalizați.

În ce constă tratamentul afecțiunii? Medicamentele prescrise de medici

Pacienții sunt ținuți la pat timp de 7-10 zile și li se recomandă o dietă, alimente de consistență semilichidă, pentru perioada simptomelor anginoase severe și o dietă echilibrată cu vitamine. Medicamentul de elecție pentru tratamentul etiotrop al scarlatinei este penicilina, care este prescrisă pentru un curs de 10 zile.

Macrolidele și cefalosporinele din prima generație sunt utilizate ca medicamente de rezervă. Penicilinele sintetice sau lincosamidele pot fi utilizate în cazul în care există contraindicații la medicamentele de mai sus. Asocierea unui antibiotic cu un ser antitoxic a fost utilizată cu succes în terapia combinată.

Măsurile generale de prevenire a scarlatinei includ identificarea la timp a pacienților și a purtătorilor, izolarea corespunzătoare și măsuri de carantină. Pacienții sunt externați din spitale cel mai devreme în a zecea zi de la debutul bolii, după care sunt tratați la domiciliu timp de încă 12 zile. Pacienții se pot întoarce în comunitate nu mai devreme de 22 de zile, cu condiția ca testele bacteriologice pentru agentul patogen să fie negative.

Din moment ce cunoști ce este scarlatina este important să știi și care sunt măsurile generale de prevenire a scarlatinei. Copiii care nu au avut anterior scarlatină și care au intrat în contact cu persoane bolnave nu au voie să meargă la grădiniță sau la școală timp de 7 zile după contact. De asemenea, adulții sunt ținuți sub observație timp de 7 zile, dar fără restricții.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite