Psihologul Andreea Buhuși a discutat în emisiunea BZI LIVE despre modul de formare a unei traume. Ce este și cum se formează o traumă?
Trauma a fost definită de psihologi ca un eveniment singular de o intensitate foarte mare, eveniment care își face apariția în viața individului și care întrece posibilitățile sale de adaptare. De cele mai multe ori, un astfel de eveniment trist, neplăcut, conduce la o sensibilizare excesivă a individului la emoțiile pe care urmează să le experimenteze. În momentul în care trauma generează stres post-traumatic, aceasta afectează capacitatea persoanei de a face față în mod adecvat situațiilor stresante. În timp, lăsată netrată, trauma poate crea efecte patogene de lungă durată.
Ce este și cum se formează o traumă? Explicațiile psihologului Andreea Buhuși
Trauma poate lua naștere din cauza influenței pe care o are un părinte anxios, de exemplu. Acesta îi poate povesti copilului despre cum a trăit anumite evenimente dureroase sau despre cum o altă persoană a decedat, moment în care cel mic învață că natura nu este prietenoasă. Acest fapt este, într-o oarecare măsură, adevărat, dar probabilitatea este mai mult să fie prietenoasă, să ne dea oxigen, o stare de bine, decât să experimentăm evenimente atât de urâte.
„Poate fi un părinte anxios, care să-i povestească tânărului despre cum a trăit el cutremurul și într-un mod foarte tragic și să insiste mult pe ideea asta sau despre cum un tânăr a murit înecat sau despre tot felul de dezastre naturale. Și atunci copilul va învăța de mic că natura nu este prietenoasă, ceea ce într-o oarecare măsură este adevărat , dar probabilitatea este mai mult să fie prietenoasă, să ne dea oxigen, o stare de bine, decât să experimentăm atât de urâte evenimente. Dar și aici s-au făcut studii pe gemeni, care trăiesc în aceeași casă, stau în aceeași familie și sunt crescuți la fel. Unii care nu au o componentă atât de anxioasă, nu vor lua atât de în serios această informație și alții au șansa să stea mult în aceste gânduri și să le dea foarte multă atenție.”, a declarat psihologul Andreea Buhuși, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Andreea Buhuși, psiholog: „Depinde și cum interpretezi un eveniment”. Ce este trauma?
Din fericire, trauma poate fi evitată, dacă interpretăm în mod pozitiv evenimentele tragice. De pildă, poate să ne fie milă de o persoană care a trecut printr-un eveniment devastator, așa cum este un cutremur, dar putem să ne dăm voie să nu ne identificăm cu situația respectivă. Prin urmare, foarte important este modul în care ni se transmite o informație și felul în care o interpretăm.
„Depinde și cum interpretezi un eveniment. Îmi poate fi milă de un om că a trăit o experiență groaznică, dar în același timp pot să nu-mi dau voie să mă identific cu ea, nefiind eu negativistă și să spun imediat dacă mi se întâmplă și mie. Și atunci, între gemeni, sunt care nu au avut niciodată curajul să alerge într-un câmp deschis, de frica să nu izbucnească o ploaie și să fie tot felul de trăsnete și să aibă loc, Doamne ferește, un accident și alții care n-au nicio treabă. E cumva o comunicare în două sensuri. Depinde cum ni se transmite o informație și depinde cum o interpretez eu.
La fel de bine sunt oameni care au experimentat acel cutremur și dezastre naturale puternice, au rămas cu o sensibilitate, dar nu cu o traumă, pentru că și-au reintegrat… doar trauma este un eveniment neplăcut, pe care noi îl integrăm într-un mod diferit, la intemnsități diferite. De asta este important, cumva, uneori, să mai facem curățenie în mintea noastră și să vedem: „De ce reacționez eu așa? De ce stau atât cu fricile astea și ce mă face pe mine să reacționez într-un mod atât de irațional?”, a adăugat psihologul.