Ce înseamnă Papanicolau? La cât timp trebuie efectuat testul?

Multe femei se întreabă ce înseamnă Papanicolau. Acest test este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind „standardul de aur” pentru diagnosticarea cancerului de col uterin. Eficiența sa este de 95%, în timp ce sensibilitatea metodelor tradiționale nu depășește 40% în unele cazuri.

Testul Papanicolau ajută la depistarea bolii chiar și atunci când simptomele clinice nu sunt încă prezente. Cancerul de col uterin are o perioadă lungă de evoluție, în medie 10-15 ani, ceea ce înseamnă că boala gravă poate fi evitată. De când testul Papanicolau a fost introdus în practica medicală, s-a observat o scădere de 10 ori a deceselor cauzate de cancerul de col uterin în rândul femeilor.

Ce înseamnă Papanicolau? Pentru cine este recomandat acesta?

Cancerul de col uterin apare cel mai adesea la femeile cu vârste cuprinse între 45-55 de ani, în post-menopauză, după 65 de ani. Cu toate acestea, există dovezi ale unei creșteri a incidenței în rândul femeilor cu vârsta sub 30 de ani. Iar la 18% din această grupă de vârstă, după screening, boala este depistată într-un stadiu tardiv, când tratamentul poate să nu fie la fel de eficient.

Testul Papanicolau este recomandat pentru toate femeile de vârstă reproductivă începând cu vârsta de 21 de ani. Se recomandă a fi efectuat o dată la doi ani, obligatoriu în prezența patologiilor ginecologice de natură virală. Printre acestea se numără condilom acuminat și herpes genital.

Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor și medicamentelor hormonale, apariția de secreții genitale atipice și infertilitate sunt cauze care necesită efectuarea unui test Papanicolau. În cazul în care rezultatele sunt negative, testul Papanicolau se face o dată la trei ani. Scopul testului Papanicolau este de a detecta cancerul, adică cancerul în „stadiul 0″. Acest lucru ajută la prescrierea unui tratament „salvator” eficient, la scurtarea duratei acestuia și la evitarea complicațiilor.

Cum se efectuează testul Papanicolau? Reguli de respectat înainte de efectuarea acestuia

Se prelevează o raclă de pe suprafața colului uterin și a canalului cervical și din zona de transformare, unde procesul patologic apare cel mai frecvent, până la 80%, ceea ce reprezintă un avantaj al metodei citologiei lichide.

Vă recomandăm să faceți testul nu mai devreme de a 5-a zi a ciclului menstrual și nu mai târziu de 5 zile înainte de începerea menstruației. Nu efectuați irigații vaginale cu o zi înainte și în ziua testului și eliminați utilizarea produselor uleioase vaginale, supozitoare, creme vaginale timp de 2-3 zile. În timpul menstruației și înainte de 24-48 de ore de la actul sexual, ecografia intravaginală și colposcopia nu se fac frotiuri.

Un rezultat normal al testului PAP este negativ și nu se găsesc celule epiteliale cervicale anormale. Dacă rezultatul testului PAP este pozitiv, va trebui să vă supuneți unor teste suplimentare, care vor fi prescrise de ginecologul dumneavoastră.

Atunci când te întrebi ce înseamnă papanicolau, trebuie să știi că materialul care trebuie examinat în timpul testului este un frotiu citologic. Algoritmul său de diagnosticare este același cu cel al unui examen citologic normal. Cu toate acestea, pentru studiul PAP se folosește o metodă diferită de fixare și colorare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite