miercuri, 22 martie, 2023

Ce înseamnă să iei tratament psihiatric? Conf. dr. Andreea Szalontay: „Toți vin cu impresia că medicamentele ne fac legume” – VIDEO

Publicat:

Conf. dr. Andreea Szalontay, medic primar psihiatrie, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE ce înseamnă să iei tratament psihiatric. Cum se dozează medicația, în așa fel încât să nu apară dependența?

Scopul tratamentului psihiatric este de a echilibra nivelul neurotransmițătorilor din creier (serotonina, dopamina, noradrenalina) și se recomandă numai pe baze științifice, luând în calcul modificările biochimice specifice fiecărei situații.

Important de precizat este că există numeroase clase de medicamente folosite în psihiatrie, dintre care cele mai des utilizate sunt: antidepresivele, antipsihoticele, anxioliticele, sedativele, timostabilizatoarele și hipnoticele. De asemenea, sunt recomandate adesea medicamentele pentru îmbunătățirea memoriei, care sunt împărțite în diverse clase.

Ce înseamnă să iei tratament psihiatric? Răspunsul medicului Andreea Szalontay

Oamenii au o concepție greșită în ceea ce privește medicația psihiatrică. Foarte mulți dintre ei consideră că medicamentele din sfera psihiatriei ne fac să nu mai gândim rațional, că ne fac legume ori că dau dependență. Cel din urmă lucru este parțial adevărat, dar dependența poate fi ușor evitată, dacă este dozată corect, dacă dozele se reduc treptat, pentru a ieși fără probleme din tratamentul administrat.

Totul ține de dozaj în ceea ce înseamnă tratamentul psihiatric. Foarte utile sunt și dozele cele mai mici posibile, care sunt eficiente terapeutic, fără să existe doze supradimensionate, în special în cazul unui pacient care nu are nevoie.

„Cum evoluează boala? Cu și fără tratament. Și ce înseamnă să iei tratament psihiatric? Pentru că lumea nu înțelege sau înțelege greșit. Toți vin cu impresia, așa învățată din popor, că toate medicamentele din sfera psihiatriei ne fac să nu mai gândim rațional, ne fac legume, că dau dependență, lucru care este parțial adevărat. Dar dependența este foarte ușor de gestionat, atunci când știi cum să o dozezi, cum să reduci dozele și cum să ieși din tratamentul pe care îl administrezi. Depinde foarte mult de ce dozaj, la noi folosim în general dozele cele mai mici posibile, care să fie eficiente terapeutic, dar nu să dăm doze supradimensionate unui pacient care nu are nevoie de așa ceva.”, a declarat medicul Andreea Szalontay, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Andreea Szalontay: „Încercăm toate variantele posibile”

În cazul unui pacient care se prezintă în cabinetul medicului psihiatru se încearcă toate variantele posibile, pentru ca starea acestuia să fie reechilibrată cât mai repede cu putință. Se încearcă tratamente naturiste, psihoterapie, iar dacă pacientul se pretează la o astfel de abordare ori este într-o fază precoce, nu are nevoie de un tratament prea dur. Important este ca pacientul să vină și nu respingă de la început ideea unui tratament psihiatric.

„Atunci este nevoie de arta medicului psihiatru, de a-i explica pacientului, care sunt avantajele și dezavantajele administrării unui tratament, care sunt posibilitățile terapeutice. Eu apelez și sunt și colegi, sigur, care apelează și la tratamente naturiste, pe bază de plante. Încercăm toate variantele posibile, încercăm psihoterapie, colaborăm foarte mult cu colegii noștri psihologi. Și atunci, dacă pacientul se pretează și este într-o fază precoce, că de asta spuneam că diagnosticul trebuie să fie cât mai repede pus și atunci el se pretează la un tratament strict psihoterapic și cu o ușoară ajustare medicamentoasă, nu foarte incisivă din partea noastră, atunci mergem pe varianta asta. Dar este important ca pacientul să vină.”, a adăugat conf. dr. Andreea Szalontay.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite