Dacă nu știți ce înseamnă sistemul imun, ați ajuns în locul potrivit! Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE care sunt cele mai importante elemente ale sistemului de apărare a organismului.
Imunitatea constă în capacitatea organismului de a se proteja în fața virusurilor, bacteriilor și a altor agenți patogeni din mediul exterior, care sunt responsili de apariția numeroaselor afecțiuni. Rolul sistemului imunitar este unul complex, acesta fiind principalul responsabil de păstrarea sănătății și a bunei funcționări a organismului.
Persoanele care au o imunitate slăbită se confruntă adesea cu boli, iar durata de vindecare și recuperare este mult mai mare, față de cei care au un sistem imunitar puternic.
Ce înseamnă sistemul imun? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Un sector este reprezentat de sistemul ganglionar”
Acum că ați aflat ce este sistemul imun, trebuie să știți și din ce este alcătuit. Un prim element al acestuia este constituit de sistemul ganglionar, reprezentat foarte bine la nivel digestiv. Astfel, ceea ce consumăm și modul în care tratăm tubul digestiv, fac ca sistemul imunitar să funcționeze corespunzător. Cel de-al doilea element care susține sistemul imunitar este sângele.
„Sistemul imun este, în primul rând, reprezentat de ganglioni. Deci un sector este reprezentat de sistemul ganglionar. Este foarte bine reprezentat la nivel digestiv. Atenție ce mâncăm și cum tratăm acest tub digestiv, ca să funcționeze corespunzător. Și în al doilea rând, știți cine mai face parte din sistemul imun? Elementele din sânge.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Sângele, al doilea element al sistemului imun
Potrivit medicului Rodica Chiriac, sângele este alcătuit din trei categorii de elemente, și anume: globulele roșii, globulele albe și trombocitele. Globulele roșii, cunoscute și sub numele de eritrocite, sunt celule fără nucleu, care se găsesc în sânge și sunt bogate în hemoglobină. Acestea sunt, totodată, implicate în metabolismul celular și asigură un pH sanguin optim și constant. Globulele albe, sau leucocitele, sunt acele elemente componente ale sângelui care sunt implicate în apărarea împotriva patogenilor şi în identificarea unor patologii active. În ceea ce privește trombocitele, acestea sunt particule de sânge produse de măduva osoasă, care joacă un rol important în procesul de formare a cheagurilor de sânge.
„Sângele are trei categorii de elemente. Globulele roșii, care duc oxigenul, asta-i treaba lor să hrănească, să oxigeneze, să ajute viabilitatea țesuturilor; globulele albe, care știm că sunt de mai multe feluri și care migrează și în țesuturi și care fac parte din sistemul imun. Deci globulele albe aparțin sistemului imun. Și mai avem și trombocitele, care știți că au treabă cu coagularea. Deci atunci când un vas mai mare sau mai mic se rupe, ele năvălesc acolo la ruptură, formează cheagul și stopează sângerarea, generând coagulare. Deci globulele albe fac parte din sistemul imun și au capacitatea de a migra din sânge în țesuturi și invers. Ele sunt foarte importante. În toate bolile astea imune de care am mai vorbit adesea, diferite tipuri de globule albe sunt implicate în generarea acelor boli.”, a adăugat prof. univ. dr. Rodica Chiriac.