sâmbătă, 14 iunie, 2025

Ce măsuri au luat oficialii în dosarul „Azilul groazei” din Bărdeşti. Mai multe persoane au fost arestate, printre care și polițiști

Într-un subsol fetid din județul Mureș, în satul Bărdești, comuna Sântana de Mureș, în „Căsuța lu’ Min“ de pe strada Principală 24A, deținută de Asociația Re-Min, au fost găsiți mai mulți tineri și bătrâni grav bolnavi, chinuiți și ținuți în condiții inumane. Nu existau paturi, doar saltele cu dâre de urină și fecale, semn că nu prea părăseau acel loc. În dosarul „Azilul groazei” din Bărdeşti au fost găsite și pete de sânge, ce indică posibilitatea ca acestea să fi fost agresate, căci starea în care se regăseau, făcea imposibilă auto-vătămarea.

Patru polițiști au fost arestați în dosarul „Azilul groazei” din Bărdeşti

Situația a fost descoperită de Georgiana Pascu, manager de programe al Centrului de Resurse Juridice, și echipa sa, care s-au deplasat la fața locului după ce au primit o sesizare de la aparținătorii unei persoane cazate acolo.

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș. Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale. Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Până în prezent au fost puse sub arest preventiv 3 persoane implicate în activitatea centrului, iar prefectul și subprefectul au fost demiși din funcție. O anchetă internă este în desfășurare după ce o echipă de 4 inspectori de inspecție socială a fost trimisă pentru a face verificări, dar nu au descoperit nimic.
Acum, polițiștii sunt cercetați disciplinar pentru a stabili dacă aceștia și-au îndeplinit datoria. Unele voci spun că aceștia ar fi angajați în comune învecinate cu Bărdești.

„Din spusele colegilor mei, au încercat să intre pe ușă, iar conducerea centrului a spus că acolo este o cămară și că este blocată ușa”, a afirmat Cristian Răduț, directorul executiv al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Mureș.

Ce s-a întâmplat cu bolnavii din centru

Acest caz este cercetat și de procurorii DIICOT. Un șef de post al unei secții de poliție se află în arest preventiv, fiindu-i întocmit și dosar penal, în care este cercetată și mama sa, administrator al azilului, dar și fondatorul centrului, fost angajat al Penitenciarului Târgu Mureş. Aceștia vor sta după gratii pentru 30 de zile.

„Așteptăm organele de cercetare penală și instituțiile abilitate să își facă treaba”, a declarat Daniel Oltean, președintele sindicatului.

Cercetarea se face sub aspectul constituirii unui grup infracţional și infracțiunea de trafic de persoane. Căminul a fost închis, iar oamenii, mutați în alte centre de îngrijire. Din totalul de 30 de persoane, 8 au fost duse la investigaţii la UPU SMURD Târgu Mureş pentru a le fi investigată starea, și monitorizați de medici. Apoi au fost transportați la secțiile de psihiatrie sau la alte unități spitalicești. Alte 5 persoane au fost direcționate către UPU-SMURD Târgu Mureș.

„17 persoane instituționalizate au fost relocate. Nouă persoane către Centrul de la Luduş, 4 persoane către Centrul de la Sighişoara, 3 persoane către Centrul de la Ideciu şi o persoană a fost luată de către aparţinător și dusă la domiciliu”, a declarat oficial Mara Togănel, prefectul județului Mureș, despre dosarul „Azilul groazei” din Bărdeşti.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.