vineri, 12 iulie, 2024

Ce ne sfătuiește șeful ANPC: Ce să eviți când cumperi produse de Paște

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca te învață ce să eviți când cumperi produse de Paște. Oficialul a oferit clarificări importante, în cadrul unui interviu televizat, cu privire la achiziționarea produselor comercializate în special în perioada marilor sărbători. Acesta ne sfătuiește să evităm să cumpărăm din surse neautorizate și, mai ales, să fim atenți la proveniența cărnii sau ouălor pentru a ne asigura că au fost verificate din punct de vedere sanitar-veterinar.

Ce să eviți când cumperi produse de Paște

Șeful ANPC avertizează românii să nu cumpere carne de la persoane neautorizate, inclusiv din portbagajele mașinilor, așa cum s-a întâmplat în alți ani. Este esențial ca înainte de achiziționarea produselor, cumpărătorul să verifice ambalajele pentru a se asigura de integritatea și etanșeitatea acestora, să verifice data de expirare și să se asigure că produsele se află în termen de valabilitate.

„Noi am demarat niște proceduri și controale anterior acestei perioade, pentru pește la nivel național, după aceea pentru produse Pascale. Concluzia și îndemnul nostru a fost de fiecare dată pentru consumatori să achiziționeze aceste produse doar din locuri autorizate. Este extrem de important, mai ales în ceea ce privește carnea de miel. Este important ca aceasta să aibă ștampila controlului sanitar-venitar”, a afirmat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Oficialul a menționat că în cazul achiziționării de carne direct de la stână, produsul trebuie verificat de către un medic sanitar-veterinar, care trebuie să aplice o ștampilă pe produsul care urmează să fie vândut.

„În momentul în care se cumpără aceste lucruri, trebuie să fim atenți foarte tare la calitatea produselor. La carnea de miel trebuie să fim atenți ca aceasta să aibă o peliculă uscată de culoare roz până la roșie, să fie fermă, elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul să fie unul de proaspăt”, explică acesta.

Cum ne dăm seama dacă ouăle sunt proaspete

Sebastian Hotca a adăugat că neregulile descoperite de autorități sunt „de ordin general, găsite și anii trecuți”.

„Abaterile au început să scadă ca și intensitate și ca număr, iar atunci noi am avut tematica aceasta de control în desfășurare și în cursul zilei de azi. Urmează să centralizăm datele și să revenim cu un comunicat eventual privind rezultatele acestor tematici de control.

Ouăle ar fi unele dintre produsele extrem de perisabile, unde atenția ar trebui să fie foarte mare. Ouăle de consum trebuie să prezinte o coajă intactă, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine, să aibă o suprafață poroasă, ca să ne dăm seama că este un ou nou, și nu una lucioasă. La prima vedere ăsta ar fi unul dintre elementele importante pe care ar trebui să le observe consumatorul”,

Cât despre tradiția vopsirii ouălor roșii de Paște, Sebastian Hotca a subliniat importanța utilizării unei vopsele sigure, adică să evităm să folosim vopsea destinată altor scopuri, cum ar fi cea tipografică sau pentru textile. Este crucial să citim cu atenție eticheta acestor produse în momentul achiziției, deoarece toate informațiile necesare sunt prezente pe etichetă. El a subliniat, de asemenea, importanța achiziționării produselor din surse autorizate, deoarece locurile neautorizate nu sunt recomandate de ANPC.

În astfel de situații, bonul fiscal nu poate fi furnizat, iar în cazul unei reclamații ulterioare, este crucial să solicităm și să păstrăm bonul fiscal pentru a dovedi locația achiziției. Un vânzător ambulant de pe marginea drumului, dintr-un loc neautorizat, nu va putea oferi acest bon fiscal, așa că este important să fim atenți la sursele din care ne aprovizionăm. Românii ar trebui să țină cont, în special în perioada Sărbătorilor Pascale, de sfaturile oferite de șeful ANPC care te învață ce să eviți când cumperi produse de Paște.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.