miercuri, 19 martie, 2025

Ce nu ar trebui să lipsească din casa unei persoane cu diabet? Sfaturile medicului Gina Botnariu – VIDEO

Conf. univ. dr. Gina Botnariu, șefa Secției de Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a dezvăluit ce nu ar trebui să lipsească din casa unei persoane cu diabet. Iată care este cel mai important lucru, ce i-ar putea salva viața.

Persoanele care suferă de diabet zaharat se confruntă adesea cu hipoglicemie. Problema poate să fie generată de medicamentele folosite pentru tratarea diabetului, dacă pacientul mănâncă mai puțin decât de obicei sau după un efort fizic intens. De asemenea, hipoglicemia poată să apară și în urma unor emoții intense, valoarea glicemiei modificându-se drastic într-un timp foarte scurt. Astfel, pentru a evita o criză de hipoglicemie, este foarte important să consumați ceva dulce.

Iată ce nu trebuie să vă lipsească niciodată din casă, dacă vă confruntați cu această problemă.

Ce nu ar trebui să lipsească din casa unei persoane cu diabet? Iată recomandările medicului Gina Botnariu

Din casa, din mașina, din geanta sau din buzunarul unei persoane cu diabet nu ar trebui să lipsească zahărul sau o formă lichidă îndulcită. Acestea pot fi folosite în caz de hipoglicemie, adică atunci când există o scădere sub valorile normale a concentraţiei de glucoză din sânge.

„Nu ar trebui să lipsească zahărul sau o formă lichidă îndulcită pentru hipoglicemie. Să fie undeva, într-un loc, de care să beneficiezi rapid. Întotdeauna sfătuiesc pacienții, când ieșiți în oraș puteți pleca fără bani, dar fără zahăr niciodată. Și eu mă bucur că există acum acele pliculețe de zahăr, acele cubușoare de zahăr, care sunt ușor de ținut, de manevrat și dacă persoana și un sistem de monitorizare a glicemiei, țipă senzorul și vă dați seama că totul este foarte bine.”, a declarat conf. univ. dr. Gina Botnariu, pentru BZI LIVE.

Conf. univ. dr. Gina Botnariu: „Sunt situații grave, în care pacienții fac o formă gravă de neuropatie”

În unele cazuri, hipoglicemia nu poate fi preîntâmpinată de administrarea unui pliculeț de zahăr, deoarece intervine neuropatia. Aceasta îl determină pe pacient să nu mai simtă hipoglicemia și să dezvolte convulsii sau să intre în comă. În cazul acestor persoane, utili sunt senzorii de monitorizare a glicemiei, pentru că le avertizează, în scurt timp, dacă vor dezvolta o hipoglicemie.

„Sunt situații grave, în care pacienții fac o formă gravă de neuropatie, în care nu mai simt hipoglicemia. Și te trezești cu el că-ți cade și dezvoltă convulsii sau intră în comă din cauza acestor hipoglicemii neconștientizate. Iar la acești pacienți senzorul respectiv (n.r. de monitorizare a glicemiei) mi se pare nemaipomenit, pentru că îl avertizează că, în foarte scurt timp va dezvolta o hipoglicemie. Pompele de insulină eliberează insulina prin infuzie subcutanată. Dar, bineînțeles, că pacientul respectiv este foarte bine instruit în acest sens, pentru că se stabilește o rată de infuzie continuă, de obicei medicul face această stabilire, iar pacientul este instruit, ca înainte de masă, uitându-se pe valoarea glicemiei, să considere, să spunem o unitate de insulină la 10 grame de hidrați și când se uită în farfurie apreciază cam câți hidrați are, că el este bine școlit și știe ce bolus de insulină să-și administreze. Zic că aceste forme de monitorizare sunt mult binevenite în sprijinul pacienților cu diabet de tip 1. Și beneficiază și pacientele cu diabet gestațional. Deci să ne bucurăm că știința a putut să ne ofere aceste metode.”, a adăugat conf. univ. dr. Gina Botnariu, șefa Secției de Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite