Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE ce pași trebuie urmați în rugăciune. Ce este rugăciunea și cum trebuie făcută?
Rugăciunea constă în comunicarea dintre om și Dumnezeu, prin care omul Îl roagă anumite lucruri și, în același timp, își arată recunoștința pentru cele primite. Prin rugăciune, îi putem mulțumi lui Dumnezeu, ne putem exprima dragostea pentru El și, chiar, îi putem povesti întâmplările prin care am trecut.
Important de precizat este că rugăciunea nu constă în meditație, ci se referă la conversația directă cu Dumnezeu. Aceasta reprezintă principalul mod prin care un creștin își exprimă sau comunică sentimentele, dorințele și nevoile lui Dumnezeu.
Ce pași trebuie urmați în rugăciune? Iată învățăturile părintelui Calistrat Chifan
Părintele Calistrat Chifan spunea, în emisiunea BZI LIVE, că rugăciunea ne trezește din lenea duhovnicească, care începe de la lâncezeala sufletului și se termină cu păcatele cele de moarte. Cei care nu au noțiunea de Dumnezeu, de veșnicie sau de Împărăția lui Dumnezeu cred că ceea ce se aude din cer sunt doar tunete sau că a vorbit Ilie, unul din prooroci. Iată ce ne învață îndrăgitul duhovnic despre rugăciune.
„De ce să mă rog? De unde știu eu că Dumnezeu, în discreția lui, pe care nimeni nu l-a văzut niciodată, mă aude? Păi, ia să vedem dacă ne aude. Tată, preamărește-mă, ca să Te preamăresc. Și se aude glas din cer: „Tu ești Fiul meu iubit, întru care am binevoit.” Ce se aude din cer, când Iisus se schimbă la față? Ce se întâmplă la Iordan? Ce spun cei care nu au noțiunea de Dumnezeu, de cer și de veșnicie, de Împărăția lui Dumnezeu? Cred că a fost un tunet, cred că a vorbit Ilie, unul din prooroci. Și, totuși, căutând în Evanghelie, ce găsim scris: „Tu ești Dumnezeul și a celor vii, Tu ești Dumnezeul și a celor morți, și a lui Avraam, și a lui Isac, și a lui Iacov. Deci ai și împărăția de aici și împărăția de dincolo.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Prima dată trebuie să mă rog, în izvoarele rugăciunii, cu rugăciune de mulțumire”
Primul și cel mai important pas în rugăciune îl reprezintă mulțumirea. Cea mai simplă rugăciune de mulțumire este următoarea: „Slavă, Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție”. Aceasta poate fi rostită oricând și oriunde, fără alte laude, fiindcă Dumnezeu nu simte nevoia de vorbe omenești, după cum spunea și apostolul Pavel: „Nu vă mai rugați ca păgânii, bolborosind multe.”
„Deci eu mă rog unui Dumnezeu stăpân peste vii și peste morți, domn al vieții și al morții, domn al pământului, al materiei văzute și nevăzute și stăpân al îngerilor și mă rog unui Dumnezeu viu și veșnic și de oameni iubitor. Că așa spun toate ecfonisele liturghierului. Și deci când mă rog, cum trebuie să mă rog? Prima dată trebuie să mă rog, în izvoarele rugăciunii, cu rugăciune de mulțumire: „Slavă, Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție”, atât. Dumnezeu n-are nevoie să-L lauzi, nu simte nevoia de vorbe omenești. Apostolul Pavel ne spune: „Nu vă mai rugați ca păgânii, bolborosind multe.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.