Sănătatea orală este la fel de important precum sănătatea organismului. Românii, din păcate, nu excelează la capitolul acesta, conform unui studiu publicat de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale. Însă, foarte multe persoane s-au întrebat ce reprezintă culorile de pe pasta de dinţi.
De asemenea, conaţionalii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la doi ani, deşi ea ar trebui schimbată la un interval de 3 – 4 luni, când apar semne de degradare, după fiecare răceală sau detartraj.
Statisticile halucinante arată că în mediul rural oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani, mai des în comparaţie cu datele Nielsen de anul trecut, ce arătau o perioadă de folosire de două ori mai îndelungată.
Semnificaţia culorilor de pe pasta de dinţi
Oamenii trebuie să ştie că o pastă de dinţi curăță dinții, menţine cavitatea bucală sănătoasă, reîmprospătează respiraţia şi nu afectează organismul.
Din păcate, foarte mulţi producători de pastă de dinţi păcălesc clienţii şi vând produse slab calitative, cu componente care nu sunt naturale. De aceea, trebuie să evităm să achiziţionăm paştele de dinţi care sunt nocive.
Calitatea pastei de dinţi poate fi determinată cu ajutorul culorilor care se regăsesc pe tub. Discutăm despre acel pătrăţel regăsit în capătul pastei care poate fi:
– verde, dacă la fabricare s-au utilizat componente naturale. Acest lucru rămâne valabil și pentru produsele cosmetice.
– albastru, dacă în pasta de dinţi se regăsesc componente naturale, dar și chimice.
– roşu, dacă pasta conține mai multe substanțe chimice. Important de menţionat este faptul că oamenilor le e interzis să o înghită.
– negru, indică o compoziție ce conține doar chimicale. Acest tub este cel mai periculos dintre toate.
Câtă pastă de dinţi trebuie să utilizăm
Este extrem de important să avem grijă de dinţii noştri şi să fim atenţi la detalii. Cantitatea de pastă de dinţi folosită pe periuţa trebuie să nu fie mare deoarece aceasta poate afecta dantură.
Dacă folosit foarte multă pasta de dinţi, dintâi vor avea un aspect decolorat. Aceasta afecţiune poartă denumirea de fluoroza. Aşadar, pentru o dantură sănătoasă, cu aspect plăcut, este necesar să punem pe periuţa de dinţi o cantitate de pastă cât un bob de mazăre.
Vă aducem aminte că medicii stomatologi recomanda periajul de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seară. De asemenea, pot fi folosite aţa dentară, duşul bucal şi aţa dentară.
Cum alegem o pastă de dinţi calitativă
Deşi foarte mulţi romani aleg în grabă şi fără să citească ce conţine, tubul de pastă de dinţi trebuie ales cu mare grijă. Fiecare persoană are nevoie de un anumit tip de pastă, în funcţie de problemele sale: tartru, sensibilitate, gingivita, carii, albire.
Foarte multe etichete pot avea ingrediente care nu sunt cunoscute, dar cel mai cunoscut este Flurora. Acesta lupta împotriva cariilor, întăreşte smaltul şi previne formarea tartrului. Astfel, Flurora de sodiu previne cariile, iar Flurora de staniu previne gingivita şi reduce sensibilitatea dentară.
În cazul în care dinţii sunt extrem de sensibili, trebuie căutată o pastă de dinţi care conţine nitrat de potasiu. Un alt ingredient care ajută este citratul de zinc, reducând acumularea de placă. Carbonatul de calciu ajuta la îndepărtarea petelor şi curăță dinții.
Așadar, acum veți alege cu mai multă grijă după ce știți ce reprezintă culorile de pe pasta de dinți și ce ingrediente trebuie evitate.