Tot mai multe persoane se întreabă ce să faci când amețești. Vertijul este o afecțiune care creează iluzia unui mediu sau a rotației corpului. Există două forme de vertij, vertijul real și vertijul fals. În ceea ce privește durata, vertijul poate fi descris ca fiind acut sau cronic. Vertijul acut durează de la câteva secunde la câteva ore și poate dura zile sau săptămâni. Vertijul cronic este diagnosticat atunci când suferiți de el timp de o lună sau mai mult.
Amețeala poate fi însoțită de modificări ale grețurilor, vărsăturilor, transpirației, pulsului și tensiunii arteriale. Este unul dintre cele mai comune și mai inconfortabile simptome pentru medici, deoarece apare în cazul unei varietăți de afecțiuni. Amețelile pot fi un simptom al mai multor boli grave. Persoanele care suferă de această tulburare sunt sfătuite să se trateze la un specialist.
Ce să faci când amețești? Cauze comune care provoacă deranjul
Amețeala este uneori confundată cu slăbiciunea generală, distragerea atenției, oboseala, lipsa somnului sau lipsa de exerciții fizice regulate. Adesea, amețelile sunt cauzate și de boli ale creierului. Printre acestea se numără afecțiuni precum migrena, bolile cerebrovasculare, epilepsia sau scleroza multiplă.
Amețeala poate fi, de asemenea, un semn de avertizare a unor afecțiuni grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Chiar dacă accidentul vascular cerebral nu este o cauză comună de vertij, este foarte periculos. Ar trebui să consultați imediat un medic dacă vă confruntați cu astfel de afecțiuni.
Amețeala falsă poate fi cauzată și de o funcționare defectuoasă a altor sisteme ale organismului. Printre acestea se numără insuficiența respiratorie sau cardiacă, hipertensiunea arterială sau anemia. Acestea pot însoți, de asemenea, amețelile. Amețeala poate fi cauzată de alcool, intoxicație cu droguri, stres sever, instabilitate, ezitare sau teama de a cădea. Amețeala cauzată de anxietate apare adesea în anumite condiții, cum ar fi în supermarketuri sau în timp ce conduceți.
Cum se tratează vertijul? Ce medicamente trebuie să administreze un pacient în astfel de situații
Amețeala, greața, transpirația, mâinile tremurânde, pulsul frecvent și modificările tensiunii arteriale sunt adesea asociate atât cu vertijul adevărat, cât și cu cel fals. Amețelile și dezechilibrul sunt semnificativ mai frecvente la persoanele în vârstă. De asemenea, aceștia pot avea amețeli din cauza diferitelor medicamente utilizate pentru tratarea altor afecțiuni, cum ar fi sedarea prelungită.
Medicamentele pentru amețeli ar trebui să fie utilizate numai dacă vertijurile sunt foarte bruște și severe. Astfel de medicamente nu trebuie utilizate mai mult de 3-5 zile. Din cauza varietății largi a cauzelor amețelii, acestea pot fi reduse prin utilizarea de medicamente pentru a îmbunătăți circulația sângelui sau umflarea nervilor.
Există cazuri în care tratarea amețelii la persoanele în vârstă care iau deja un număr mare de medicamente diferite nu funcționează atunci când sunt prescrise medicamente noi. Din acest motiv, nu ar trebui să luați medicamente pentru amețeli și să vă alegeți mai bine propriul medicament.
În momentele în care nu știi ce să faci când amețești trebuie să consulți un medic. La clinică, pacienții cu amețeli sunt examinați de un medic de familie și apoi, în funcție de cauza suspectată a amețelii, este consultat un specialist. Prin urmare, plângerile pacientului ar trebui mai întâi să fie ascultate și analizate, astfel încât să poate distinge între vertij, când totul se învârte, amețeli, instabilitate, leșin și altele asemenea.