miercuri, 22 martie, 2023

Ce să nu-i spui niciodată copilului tău? Replici toxice care îl pot aduce în pragul depresiei – VIDEO

Publicat:

Tu știi ce să nu-i spui niciodată copilului tău? Află de la Alina Amarandei, psiholog clinician și fondatoare a Clinicii de Logopedie și Terapie de Dezvoltare a Copilului, care sunt replicile toxice ce l-ar putea determina să intre în depresie.

Depresia este o tulburare afectivă provocată, printre altele, de experienţele traumatice care survin în perioada copilăriei. Acestea pot fi abuzuri fizice și de tip psihologic sau moartea unei persoane dragi, care pot favoriza dezvoltarea personală deficitară în viața adultă, cu prezența unor comportamente abuzive. Greu de crezut pentru majoritatea părinților, dar și replicile rostite zi de zi copiilor, ca reacție la acțiunile lor, pot pune o amprentă negativă asupra psihiculului lor.

Iată care sunt cele mai toxice replici, pe care să nu i le spui niciodată copilui tău.

Ce să nu-i spui niciodată copilului tău? Sfaturile psihologului Alina Amarandei

Poate că una dintre cele mai importante și mai sensibile aspecte ale provocării de a fi părinte este comunicarea cu propriul copil. Atunci când îi vorbești, încerci să o faci pe înțelesul lui, însă nu puține sunt situațiile în care spui replici sub impulsul momentului, care pot dărâma tot ce ai clădit până în momentul acela prin comunicare. Ce generează acest comportament?

„Cred că sunt lucruri pe care le putem influența și lucruri pe care nu le putem influența. Sunt lucruri pe care le moștenim la rândul nostru și ceea ce putem face, dar asta dacă am fost antrenați să o facem este să fim cumva mereu atenți și la noi, la ceea ce simțim, la ceea ce simțim autentic, la primele emoții care vin, pentru că de foarte multe ori le procesăm. Este primul indiciu dacă nu ne plac. Dacă nu ne plac, este clar că trebuie să le analizăm mai mult și să vedem de ce nu ne plac, ce nu ne place și ce putem schimba.”, a declarat psihologul Alina Amarandei, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Top 10 replici toxice pe care nu ar trebui să i le spui niciodată copilului tău

În topul celor mai toxice replici pe care nu trebuie să i le spui copilului tău se află următoarele: „Oprește-te!”, „Taci!”, „Nu mai plânge!”, „Ce-i cu tine?”, „De ce te porți așa?”, „Ești obraznic/ă!”, „Ești un copil rău!”, „M-am săturat de tine!”,„ Am să înnebunesc cu tine!” și „Am să mor de nervi!”. Aceste cuvinte îl pot aduce în pragul depresiei, deoarece îl fac să se simtă vinovat pentru faptul că este activ și că se bucură de viață în felul lui.

„Putem, totuși, să ne învățăm copiii să fie conectați la ei, să învețe lucrul acesta, din prima zi. Ține de atitudinea noastră, nu ține neapărat de ceea ce le spunem. Ci ține de felul în care abordăm subiectele din jur, felul în care vorbim despre noi și despre ceilalți, felul în care le punem întrebări, felul în care, din prima zi, le tolerăm sau nu reacțiile care ne deranjează. Reacțiile sunt, de multe ori: „Oprește-te! Taci! Nu mai plânge! Ce-i cu tine? De ce te porți așa? Ești obraznic/ă! Ești un copil rău, m-am săturat de tine! Am să înnebunesc cu tine! Am să mor de nervi!”, foarte multe astfel de replici.”, a adăugat Alina Amarandei, psiholog clinician și fondatoare a Clinicii de Logopedie și Terapie de Dezvoltare a Copilului.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite