Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre salariile pe care le vor tinerii români în ultimul timp. Care sunt tendințele pe piața muncii în 2023?
Principalele direcţii pe piaţa muncii din acest an sunt reprezentate de adopţia programului de lucru hibrid în detrimetrul celui remote, alături de faptul că tot mai mulţi angajaţi vor fi tentaţi să îşi ia un al doilea job pentru a-şi suplimenta veniturile pe termen lung. În plus, tot mai mulți tineri aleg să-și schimbe locul de muncă, pentru un salariu mai mare, care să le asigure un trai decent.
Iată explicația Gabrielei Vasilache, director executiv al AJOFM Iași, în ceea ce privește tendințele pe piața muncii din acest an.
Ce salarii vor tinerii români? Gabriela Vasilache: „Piața muncii este dinamică și ea se schimbă în funcție de ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic”
Mediul economic este în continuă schimbare, iar, în ultimii ani, este marcat de inflație. Din această cauză, tinerii plănuiesc să își schimbe locul de muncă, fiindcă își doresc o salarizare superioară celei pe care o au în prezent. Pretind că merită mai mult, grație studiilor pe care le au și efortului pe care îl depun zi de zi pentru a oferi perfomanță. Tinerii își doresc, potrivit a numeroase sondaje, între 3.000 și 7.000 de lei pe lună, pentru a avea o viață decentă și pentru a face față vremurilor grele pe care le trăiesc.
„Mediul economic, evoluția economică din această perioadă și aici menționând inflația, pe care o simțim fiecare dintre noi în fiecare zi. Pentru că studiile de specialitate și partenerii noștri din mediul privat au făcut la sfârșitul anului trecut (n.r. 2022) o serie de analize, în baza unor chestionare lansate și interviuri și le-am citit și eu la începutul acestui an, prin care spun că o cauză, plecând de la această cauză, inflația foarte mare, un procent consistent din rândul tinerilor doresc să-și schimbe locul de muncă, pe care îl au acum, dorind o salarizare superioară celor pe care o au în prezent. Piața muncii se reglează, dăm trenduri, vedem tendințe, dar este dinamică și ea se schimbă în funcție de ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic. Se pliază pe ceea ce se întâmplă în fiecare zi.”, a declarat Gabriela Vasilache, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Ce așteptări au tinerii de la un loc de muncă?
Așteptările generației Z, de pildă, de la un loc de muncă sunt diferite față de cele ale generațiilor trecute, pentru că ei își doresc, mai mult decât orice, un nivel de salarizare care să le asigure o viață decentă. Pe lângă acest aspect, foarte important este și timpul liber pe care îl doresc, astfel încât să se relaxeze.
După perioada de pandemie, când s-a lucrat în regim remote, tot mai mulți tineri își doresc un program hibrid: să poată să lucreze de acasă, dar și de la muncă. De exemplu, în unele state ale Uniunii Europene, s-a implementat următorul sistem de lucru: două zile de acasă, la alegere și trei zile la muncă.
„Așteptările de la un loc de muncă, și ați menționat generația Z, sunt altele decât le aveam noi, la generația mea, de exemplu și ce doresc, normal, un nivel de salarizare care să le asigure o viață decentă. Dar, pe lângă acest aspect, foarte important este și timpul liber pe care îl doresc, astfel încât să se relaxeze, este un criteriu foarte important. După perioada de pandemie, ce am constantat noi, cel puțin în rândul generației mai tinere, doresc să lucreze, doresc flexibilitate, în pandemie am avut acest remote, să poți lucra de acasă. Tendința pentru anul 2023 este de a face un hibrid, de a ne întoarce câteva zile din săptămână. Deja țările din Uniunea Europeană au implementat acest sistem, cu două zile de acasă, la alegere și trei zile să vii în spațiul unde poți comunica cu colegii și să-ți desfășori activitatea.”, a mai spus Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.