marți, 28 mai, 2024

Ce salariu are o măicuţă sau un călugăr! Cât câştigă monahii din cadrul Bisericii Ortodoxe Române

Viaţa monahală nu este deloc uşoară, iar acest lucru îl confirmă cei care au adoptat acest mod religios de viaţă în care au renunţat la toate preocupările lumeşti pentru a se dedicat în totalitate lui Dumnezeu. Însă, foarte multă lume se întreaga ce salariu are o măicuţă, dar şi un călugăr.

Măicuţele şi călugării din cadrul Bisericaii Ortodoxe Române au venit salarial lunar obţinut de la stat.

Ce salariu are o măicuţă, dar şi un călugăr din cadrul BOR

Cu toate că pentru unii cetăţeni ar putea fi o veste ciudată, măicuţele şi călugării din România sunt remuneraţi lunar. Aceştia primesc salarii pentru dedicarea lor lucrării spirituale, dar şi pentru munca prestată în cadrul lacaselor de cult.

În prezent, pe teritoriul statului român sunt circa 10.000 de măicuţe şi călugări. Însă, important de precizat este faptul monahii care primesc salariu sau pensie au obligaţia ca jumătate din acestea să le depună la casieria mănăstirii. Veniturile sunt folosite pentru diverse cheltuieli ale obştii.

De asemenea, sunt frecvent întâlnite cazurile în care monahii îşi donează întreaga suma câştigată. În acest context, reprezentanţii instituţiei bisericeşti au obligaţia să se ocupe de cumpărarea celor necesare unei măicuţe sau unui călugăr. Cele două categorii de monahi primesc lunar foarte puţin peste salariul minim pe economie.

Salariul Patriarhului Daniel

Contribuţiile totale în cazul salariilor personalului din cadrul Administraţiei patriarhale se ridică la 556.472 lei lunar. Patriarhia Romana contribuie la bugetul de stat prin intermediul impozitelor pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale, fiind în cuantum de 575.087 lei.

Sunt cu aproximaţie nu mai puţin de 14.000 de preoți și diaconi, dintre care peste 1.000 obţin un venit exclusiv din fonduri proprii ale lacaselor de cult care sunt la nivelul BOR. În ceea ce-i priveşte pe cei ce nu sunt clerici, doar 1.500 din cei 17.000 sunt remunerați în totalitate de Biserică.

În aceeaşi ordine de idei, fostul ministru al Muncii, a anunţat în anul 2017 că potrivit unei grile de salarizare salariul Patriarhului Daniel este similar ca cel al unui ministru din Guvernului României și ajunge la 14.500 de lei lunar brut.

Vă aducem aminte că în edițiile anterioare s-a discutat și care este salariul unui farmaciste la Dr. Max.

Cum poţi deveni călugăr sau măicuţă

Persoanele care doresc să abandoneze toate lucrurile lumeşti şi au în vedere să devină călugăr sau măicuţă trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Cei care vor să fie monahi trebuie să aibă: vârsta de 16 ani, aprobarea părintelui său tutorelui, dar acordul din partea episcopului. Persoanele care vor intra în mănăstire vor trebui să arate care este scopul lor. Stareţul instituţiei religioase va cerceta vocaţia, decepţia, interesele, starea fizică, cunoştinţele religioase, comportamentul, temperamentul, aptitudinile dar şi formarea spirituală a persoanei.

De asemenea, viitorii monahi trebuie să ştie că de la intrarea în mănăstire și până la călugărie urmează o perioadă de ispitire canonică, ce presupune trei stadii:

De la primirea în mănăstire la admiterea noului venit în rândul fraţilor
De la admiterea ca frate de mănăstire la îmbrăcarea în haină monahală (dulama)
De la purtarea dulamei la tunderea în monahism (slujba de călugărire)

Totodată, pentru a putea locui la mănăstirea sunt necesare o serie de documente:

a) certificatul de naştere;
b) certificatul de botez;
c) actul de studii (solicitantul, dacă este minor, să fie absolvent al şcolii generale, cel puţin şi să aibă acordul părintelui său tutorelui;
d) cazier judiciar;
e) certificat de stare civilă, din care să se constate că nu are nici una din obligaţiile familiale prevăzute de Codul familiei;
f) recomandarea preotului paroh
g) act privind stagiul militar şi declaraţia că renunţă la averea sa donând-o rudelor sau mânăstirii;
h) fişa medicală privind starea sănătăţii fizice şi psihice.

Astfel, deși nu părea un subiect amplu dezbătut, s-a aflat ce salariu are o măicuţă și un călugăr.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite