Ce se întâmplă când progesteronul este mărit? Răspunsul medicului Raluca Mogoș – VIDEO

Nu știi ce se întâmplă când progesteronul este mărit? Ai nimerit cum nu se poate mai bine! În rândurile următoare, dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, a oferit un răspuns celei mai arzătoare întrebări.

Progesteronul este unul dintre hormonii organismului, responsabil de stimularea și reechilibrarea diferitelor funcții vitale. Acest hormon are un rol covârșitor în menținerea sarcinii la femei.

Progesteronul se formează la nivelul ovarelor, în placentă, în momentul în care o femeie rămâne însărcinată , dar și în glandele suprarenale. Scopul principal al hormonului este de a pregăti organismul pentru concepție și sarcină, contribuind la reglarea ciclului menstrual. Totodată, progesteronul este foarte important și în ceea ce privește stimularea dorinței sexuale.

La femei, dezechilibrele produse de progesteron sunt: anxietate, pofta crescută pentru alimentele bogate în carbohidrați și zahăr, depresie, luare în greutate, iritabilitate, schimbarea rapidă a dispoziției dintr-o extremă în alta, insomnii, dureri cronice și inflamații, osteoporoză, scăderea nivelului de colesterol „bun” LDL, sângerări abundente în timpul ciclului menstrual sau deteriorarea glandei și funcției tiroidiene.

formula chimică a progesteronului
Scopul principal al hormonului este de a pregăti organismul pentru concepție și sarcină, contribuind la reglarea ciclului menstrual.

Ce se întâmplă când progesteronul este mărit?

Progesteronul este un hormon secretat de sistemul reproducător feminin, al cărui rol fundamental este de a regla starea mucoasei care căptușește uterul în interior (mucoasă cunoscută sub numele de endometru). În cazul în care nivelul progesteronului este crescut, fără să existe o sarcină, ar putea fi un semn de chisturi ovariene, hiperplazie congenitală a glandelor suprarenale, cancer ovarian sau cancer al glandei suprarenale.

În timpul sarcinii, însă, progesteronul poate atinge valori foarte mari în mod natural, lucru care este benefic. Și, fiindcă unele femei însărcinate se tem că acest hormon în exces poate produce pilozitate fie mamei, fie fătului, medicul Raluca Mogoș a ținut să precizeze următoarele:

„Nu, mai degrabă un exces de estrogen sau de testosteron. Expunerea femeii la estrogen excesiv sau la testosteron, va putea duce la diferite probleme ale fătului, mai mult ale mamei și de aici apare și problema pilozității excesive neonatale. În general, nu progesteronul este problema pe sarcină, ci un exces de estrogen sau de testosteron.”, a declarat dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, în emisiunea BZI LIVE.

Ce se întâmplă când progesteronul este scăzut? Iată cum se manifestă lipsa acestui hormon

Așa cum valoarea progesteronului poate fi crescută, ea poate să și scadă, până în punctul în care organismul femeii să nu poată fi capabil să susțină procesele complexe care se petrec în timpul menstruației și a sarcinii. Printre semnele care anunță o cantitate prea mică de hormoni, se numără: menstruații anormale, menstruații absente ori care întârzie, pierderea sarcinii, infertilitate, fribroame, migrene, endometrioză, spotting (sângerări ușoare) sau crampe în timpul sarcinii.

Scăderea nivelului de progesteron este generată de procesul normal de îmbătrânire. Astfel, odată cu înaintea în vârstă, femeia se poate confrunta cu ovulație și menstruații neregulate. Din fericire, există produse farmaceutice pe bază de progesteron, care pot echilibra organismul într-un timp scurt. Cu toate acestea, astfel de produse pot avea efecte neplăcute la unele paciente. Pentru a evita eventualele reacții adverse, se recomandă ca, înainte de a urma un tratament pe bază de progesteron, să fie solicitat sfatul unui medic de specialitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite