joi, 11 iulie, 2024

Ce se întâmplă cu polițele RCA până la 30 septembrie 2024! Toți șoferii români trebuie să știe!

Până pe 30 iunie 2024, polițele RCA vor fi menținute la același nivel, urmând ca după aceea să expire termenul de plafonare. Se are în vedere o eventuală prelungire a acestei măsuri.

Termenul de plafonare a polițelor RCA expiră în septembrie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere prelungirea plafonării prețurilor RCA, cu încă trei luni, adică, mai exact, până pe 30 septembrie. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, preconizează o eventuală prelungire a acestei măsuri, după o evaluare realizată de ASF.

Cererea Autorității de Supraveghere Financiară va fi transmisă către Guvern, pentru o decizie finală în urma obținerii tuturor avizelor necesare. Motivul pentru această inițiativă ar fi dezechilibrul dintre cerere și ofertă pentru mai multe categorii de asigurați.

În ciuda scăderii ușoare a frecvenței daunelor și a unei reduceri semnificative a cheltuielilor de administrare și distribuție, reprezentanții Guvernului declară că  asigurătorii nu au redus tarifele în mod corespunzător pentru o mare parte din segmentele de asigurați, dar și că numărul asiguraților cu risc mare continuă să crească.

„Chiar și în condițiile actuale de scădere ușoară a frecvenței daunelor și a unei scăderi semnificative a cheltuielilor de administrare și de distribuție, asigurătorii nu-și reduc în mod corespunzător tarifele pentru un număr semnificativ de segmente de asigurați. În continuare, crește numărul asiguraților cu risc ridicat”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Marcel Boloș dorește prelungirea plafonării

Ministrul Finanțelor a declarat că decizia privind menținerea sau prelungirea plafonării prețurilor RCA depinde de analiza efectuată de către ASF. Această decizie va fi luată la finalul lunii iunie.

Decizia va fi luată în funcție de analiză, avându-se în vedere protejarea asiguraților, dar și evitarea producerii de perturbări în piața asigurărilor.

„În funcție de această analiză o să luăm decizia cea mai potrivită pentru a fi protejați atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor”, a precizat Marcel Boloș.

În ceea ce privește perioada de după data expirării plafonării prețurilor RCA, Marcel Boloș a menționat că așteaptă analiza de la ASF, fiind cei care au responsabilitatea în ceea ce privește monitorizarea pieței asigurărilor.

Decizia, pe lângă protejarea asiguraților, are în vedere și evitarea perturbărilor. Ministrul a mai adăugat că mai este puțin până la finalizarea analizei, și este încrezător că Autoritatea de Supraveghere Națională va veni cu o propunere în acest sens.

„Așteptăm o analiză pe care o face ASF, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieței asigurărilor. În funcție de aceasta analiză o să luam decizia cea mai potrivită pentru a fi protejați atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor.

Mai sunt 20 de zile și sunt convins că vor veni cu o propunere”, a mai transmis Marcel Boloș.

Plafonarea prețurilor polițelor RCA se menține până la finalul lunii acesteia, însă este de așteptat ca această decizie să se prelungească până pe 30 septembrie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.