Guvernul a emis un punct de vedere după ce gigantul austriac, OMV Petrom nu vrea să plătească taxa de solidaritate pe anul 2022.
Vă aducem aminte faptul că OMV Petrom susține că se află sub pragul stabilit de statul român pentru plata unei taxe de solidaritate.
Guvernul, reacție la refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate
Taxa de solidaritate nu va fi plătită de OMV Petrom, iar Guvernul a emis un răspuns la declarațiile făcute de grupul cu acționariat majoritar austriac. Într-un comunicat oficial transmis de către Ministerul de Finanțe, Guvernul dă de înțeles că nu există nicio excepție și că OMV Petrom va trebui să plătească taxa de solidaritate. Asta în condiţiile în care, la calculul taxei respective se iau în calcul și companiile afiliate grupului austriac.
” Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854: „societãți din Uniune și sedii permanente care desfãșoarã activitãți în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor” înseamnã societãți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționeazã în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (10).” se arată în comunicat.
Ministerul arată că în şedinţa de Guvern de pe data de 29 decembrie a fost transpuse prevederile Regulamentului UE 2022/1854, prevederi ce vizează toate statele membre şi a căror obiective principale este protejarea populației vulnerabile și acordarea de ajutoare.
OMV Petrom vrea să plătească taxa de solidaritate în Austria
O altă problemă lansată de grupul OMV Petrom este locația în care grupul austriac va plăti taxa de solidaritate. Conform reprezentilor firmei, OMV ia în calcul plătirea taxei de solidaritate în Austria. Lucru care poate stârni reacții negative în spațiul public românesc, mai ales din considerentul răcirii relațiilor cu Austria, țară care s-a opus intrării României în spațiul Shengen.
Din alte considerente vă aducem aminte faptul că în 2022, prețurile la facturi și la mâncare au crescut considerabil. Guvernul se vaită că au scăzut și încasările la bugetul de stat, iar acest lucru duce automat la o dificultate în a găsit resurse financiare pentru suportarea anumitor compensații cum ar fi cea la factura la gaze naturale sau la energie electrică. Vom vedea ce se va întâmpla cu grupul OMV Petrom și dacă va accepta totuși să plătească taxa de solidaritate, mai ales în contextul în care profiturile companiei au crescut în mod vertiginos în ultimii ani.